Τι λέει ο βρετανικός ταξιδιωτικός τομέας για τη διεύρυνση της ταξιδιωτικής λίστας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Απογοητευμένοι δηλώνουν φορείς του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο από την περιορισμένη διεύρυνση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα που αναβαθμίστηκε από την πορτοκαλί στην πράσινη λίστα δίχως αστερίσκους, ενώ η Μαδέιρα, οι Βαλεαρίδες νήσοι και κρατίδια της Καραϊβικής τοποθετήθηκαν στην πράσινη «υπό επιτήρηση» λίστα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβιβαστούν ξανά στην πορτοκαλί κατηγορία χωρίς μεγάλη πρότερη ειδοποίηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο' Λίρι καλωσόρισε την κίνηση της κυβέρνησης ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά πρόσθεσε ότι «δημιουργεί περισσότερη σύγχυση».

Όπως εξήγησε, η ταξιδιωτική βιομηχανία διερωτάται «γιατί η Κύπρος, τα ελληνικά νησιά και οι Κανάριες νήσοι δεν προστέθηκαν στην πράσινη λίστα αφού τα ποσοστά κρουσμάτων Covid εκεί είναι εξίσου χαμηλά με της Μάλτας και των Βαλεαρίδων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ερωτηθείς στο ραδιόφωνο του BBC για τα «αδιαφανή» κριτήρια στον καταρτισμό της πράσινης και πορτοκαλί λίστας, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση των ελληνικών νησιών, ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι γενικότερα σε περιπτώσεις νησιών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα γονιδιωματικής ανάλυσης των κρουσμάτων ώστε να εντοπίζονται ανησυχητικές μεταλλάξεις.

Ο κ. Ο' Λίρι είπε επίσης ότι θα προχωρήσει η νομική αγωγή που έχουν υποβάλει κατά της βρετανικής κυβέρνησης μεγάλες εταιρείες του ταξιδιωτικού τομέα, ζητώντας διαφάνεια στις αποφάσεις και απρόσκοπτα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ο κ. Σαπς ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει την υποχρέωση καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες, αλλά χωρίς να προσδιορίζει το πότε θα ισχύσει αυτό.

Η easyJet σχολίασε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης «απλά δεν είναι αρκετά φιλόδοξες» ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic Σάι Βάις είπε ότι οι ανακοινώσεις «δεν πάνε αρκετά μακριά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Σον Ντόιλ προειδοποίησε ότι ο τομέας δε θα αντέξει ένα ακόμα «χαμένο καλοκαίρι», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδέσμου Διαχείρισης Αεροδρομίων Κάρεν Ντι σχολίασε ότι οι λίγες προσθήκες στην πράσινη λίστα «δε συνιστούν την ουσιώδη επανεκκίνηση που χρειάζεται η αεροπορική βιομηχανία» από μία κυβέρνηση «υπερβολικά επιφυλακτική».

Ο διευθυντής πολιτικής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας Μάθιου Φελ πρόσθεσε ότι αν και θετικές, οι ανακοινώσεις δε θα είναι αρκετές για να «σώσουν» το διεθνή ταξιδιωτικό τομέα.

Ο Συντηρητικός βουλευτής επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής για το μέλλον της αεροπλοΐας Χένρι Σμιθ συμφώνησε ότι αν και θετικό βήμα, η μικρή διεύρυνση της πράσινης λίστας δεν είναι αρκετή για να άρει την αβεβαιότητα στην ταξιδιωτική βιομηχανία.