Συνομιλίες Αθήνας - Λονδίνου για εμβολιαστικό διαβατήριο Βρετανών τουριστών - Τι γράφει ο Guardian

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Ελλάδα βρίσκεται σε «τεχνικές» συνομιλίες με το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται σε Βρετανούς τουρίστες με «εμβολιαστικό διαβατήριο» να ταξιδεύουν στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα από το Μάιο, γράφει ο Guardian επικαλούμενος τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενα βρετανικά δημοσιεύματα, ο κ. Θεοχάρης δηλώνει στην εφημερίδα ότι ελπίζει η νέα ρύθμιση να «δέσει» χρονικά με τον οδικό χάρτη για έξοδο από το lockdown που έχει παρουσιάσει ο Μπόρις Τζόνσον και σύμφωνα με τον οποίο τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επιτραπούν από τις 17 Μαΐου. «Σίγουρα θέλουμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε. Ο σχεδιασμός είναι προαπαιτούμενο για την ταξιδιωτική βιομηχανία», λέει ο κ. Θεοχάρης.

Ο Έλληνας υπουργός, ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αρνήθηκε να απαντήσει στο κατά πόσο μια τέτοια διμερής συμφωνία με το Λονδίνο θα προκαλούσε σύγκρουση με την ΕΕ που επιθυμεί μια ενιαία προσέγγιση στο ζήτημα.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζει στον Guardian ότι το να γίνονται συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση είναι επιτρεπτό, αλλά εκτιμά ότι δεν υπάρχει προοπτική μονομερών ενεργειών από κράτος μέλος.

Ο κ. Θεοχάρης σημειώνει ότι η Αθήνα θα πιέσει για μια πιο γρήγορη συμφωνία επί των εμβολιαστικών πιστοποιητικών σε επίπεδο ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρει πως στην ιδέα αντιτίθενται για την ώρα χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία «λόγω της έλλειψης αποδείξεων ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση και τις διακρίσεις που ίσως θα θέσπιζαν τέτοια διαβατήρια».

Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, ωστόσο, τονίζει ότι το νέο σύστημα θα δημιουργούσε δύο σειρές στα αεροδρόμια, για τους εμβολιασθέντες και για τους μη εμβολιασθέντες, με σκοπό να διευκολύνεται το ταξίδι. Αυτό, προσθέτει, δε θα δημιουργούσε διακρίσεις, διότι όποιος δε θα έχει εμβολιαστεί ή δε θα επιθυμεί να δηλώσει ότι έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να ταξιδέψει εφόσον επιδεικνύει αρνητικό αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ, όπως ισχύει σήμερα.

«Είναι απλά μια εναλλακτική του αρνητικού τεστ. (...) Ένα πιστοποιητικό (εμβολιασμού) απλώς επιτρέπει σε κάποιον να ταξιδεύει χωρίς να χρειάζεται να εξετάζεται όλη την ώρα. Υπό αυτή την έννοια (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) γλιτώνει κόπο και είναι οικονομικό», προσθέτει ο κ. Θεοχάρης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια έχει νόημα και από υγειονομική άποψη, καθώς υποστηρίζει ότι «υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί να έχει λιγότερες πιθανότητες μετάδοσης της νόσου από κάποιον που έκανε αρνητικό τεστ κάποια χρονική στιγμή».