Guardian: Η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δείχνει το δρόμο στον τουρισμό

Σαν ένα πιθανό πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση του τουρισμού, στην επόμενη φάση της πανδημίας, χαρακτηρίζει ο Guardian  τη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα επιτρέπει σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού να ταξιδεύουν ελεύθερα ανάμεσα στις τρεις χώρες. 

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, η προοπτική του να μπορούν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν ελεύθερα στην εποχή του κορωνοϊού μόλις έλαβε μία ουσιαστική ώθηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας των τριών χωρών, οι τουρίστες που επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή να περάσουν καραντίνα. 

Ο Guardian επισημαίνει, μάλιστα, ότι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το «διαβατήριο εμβολιασμού» έγινε αρχικά δεκτή με επιφυλακτικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω φόβων ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγεί σε διακρίσεις. Αλλά σε μία ένδειξη ότι η ιδέα αυτή ενδεχομένως να κερδίζει έδαφος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα πιστοποιητικά του κορωνοϊού ίσως να ενταχθούν στο μείγμα των μέτρων που θα υιοθετηθούν το επόμενο διάστημα. 

«Πιστεύω ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για ιδέες όπως, να μπορείς να δείξεις ότι έχεις κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τον ίδιο τρόπο που κάποιες φορές πρέπει να δείξεις ότι έχεις κάνει εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού ή άλλων ασθενειών προκειμένου να ταξιδέψεις σε ένα μέρος», είπε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο. «Πιστεύω ότι θα είναι σίγουρα μέσα στο μείγμα στην πορεία. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί». 

Άλλωστε, σε συνέντευξή του στο BBC ο αρμόδιος για θέματα εμβολιασμού υπουργός της Βρετανίας, Νάντιμ Ζαχάουι, είπε: «Διεθνώς, αν άλλες χώρες ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε νομίζω ότι είναι σωστό να το διευκολύνουμε αυτό». Όπως διευκρίνισε «δεν εξετάζουμε εσωτερική χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού, αυτό δεν είναι στα σχέδιά μας».

Πηγή: Money Review