Έρευνα: Οι 10 πιο «βιώσιμες» πόλεις για το 2021 (pics)

Ο αντίκτυπος του Covid-19 στην παγκόσμια βιωσιμότητα ήταν απολύτως καταστροφικός.
Πάνω από ένα χρόνο στην πανδημία, οι συνεχιζόμενες κρίσεις υγείας, το κλείσιμο των συνόρων και τα λοκντάουν συνεχίζουν να επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Όμως, ορισμένα μέρη έχουν πετύχει πολύ καλύτερα από άλλα για τη διαχείριση του ιού, που σημαίνει ότι όσοι ζουν εκεί ήταν σε θέση να επιστρέψουν σε κάποια φυσιολογική ζωή αρκετά νωρίς.

Η Νέα Ζηλανδία επαινέθηκε σημαντικά για τον χειρισμό της κρίσης, οπότε ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις πόλεις της έχει ανακηρυχθεί η πιο «ζωντανή» πόλη στον κόσμο για το 2021.Το Ώκλαντ βγήκε στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ζωτικότητας της Economist Intelligence Unit 140 πόλεων σε όλο τον κόσμο, χάρη στην επιτυχία του στον περιορισμό της πανδημίας γρήγορα, επιτρέποντας την άρση των περιορισμών από νωρίς.

Ο ετήσιος κατάλογος δεν προχώρησε το 2020, αλλά η Βιέννη της Αυστρίας, νούμερο ένα τόσο το 2018 όσο και το 2019, έχει πέσει εντελώς από τους 10 πρώτους αφού έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Covid, και τώρα βρίσκεται στην 12η θέση.

Η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας Γουέλινγκτον ήταν τέταρτη στη λίστα του τρέχοντος έτους και μαζί με το Τόκιο της Ιαπωνίας και τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας, όπου υπήρχαν αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης, συμπληρώνουν την κορυφαία 10αδα.
Η Αδελαΐδα, το Περθ και το Μπρίσμπεϊν κατέλαβαν την τρίτη, την έκτη και τη 10η θέση αντίστοιχα, ενώ η Μελβούρνη βρίσκεται με την Ελβετία και την Γενεύη στην όγδοη θέση.

"Οι πόλεις που έχουν φθάσει στην κορυφή της κατάταξης φέτος είναι σε μεγάλο βαθμό αυτές που έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας", ανέφερε σε δήλωσή του η Upasana Dutt από την Οικονομική Μονάδα Πληροφοριών.
«Το σκληρό κλείσιμο της Νέας Ζηλανδίας επέτρεψε στην κοινωνία τους να ανοίξει ξανά και επέτρεψε στους πολίτες πόλεων όπως το Ώκλαντ και ο Ουέλλινγκτον να απολαύσουν έναν τρόπο ζωής που μοιάζει με την προ-πανδημική ζωή».
Εν τω μεταξύ, το Τόκιο δεν ήταν η μόνη ιαπωνική πόλη κοντά στην κορυφή της λίστας. Η Οζάκα, η οποία ήταν νούμερο τέσσερα το 2019, ανέβηκε στη δεύτερη θέση.

Παρόλο που οι πόλεις της Ασίας-Ειρηνικού φαίνεται να έχουν ξεχωρίσει, ο Καναδάς, ο οποίος είχε τρεις πόλεις, το Κάλγκαρι, το Βανκούβερ και το Τορόντο κοντά στην κορυφή πριν από δύο χρόνια, έχει πέσει εντελώς από τις 10 πρώτες. Στο νούμερο 16, το Βανκούβερ είναι η υψηλότερη καναδική πόλη στη λίστα.Ίσως να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο συνολικός παγκόσμιος μέσος όρος επιβίωσης έχει μειωθεί κατά 7 βαθμούς σε σύγκριση με τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη περισσότερους από 30 ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες που εκτείνονται σε πέντε ευρείες κατηγορίες: σταθερότητα (25%), υγειονομική περίθαλψη (20%), πολιτισμός και περιβάλλον (25%), εκπαίδευση (10%) και υποδομή (20%).
Ενώ οι κατηγορίες δεν τροποποιήθηκαν φέτος, ελήφθησαν υπόψη ορισμένοι δείκτες, όπως το άγχος στους πόρους υγειονομικής περίθαλψης και οι περιορισμοί σε τοπικά αθλητικά γεγονότα, κατά τον υπολογισμό των βαθμολογιών για τις κατηγορίες υγειονομικής περίθαλψης, πολιτισμού και περιβάλλοντος και εκπαίδευσης.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο κάθε πόλη χειρίστηκε την πανδημία, πόσο γρήγορα κυκλοφόρησαν τα εμβόλια και το επίπεδο των περιορισμών στα σύνορα οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη.

"Η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει σοβαρά την παγκόσμια διαβίωση", προσθέτει ο Dutt. "Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο είναι τώρα πολύ λιγότερο βιώσιμες από ό, τι πριν από την έναρξη της πανδημίας και έχουμε δει ότι περιοχές όπως η Ευρώπη έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά."
Στην Ευρώπη, η Γερμανία σημείωσε τις μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη, ιδίως την πόλη του Αμβούργου, η οποία έπεσε 34 θέσεις στην 47η θέση στη λίστα.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη ορισμένων κοινωνικών περιορισμών στην Ελβετία, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει δει δύο πόλεις να ανεβαίνουν, με τη Ζυρίχη και τη Γενεύη να ανεβαίνει από την 11η και την 14η στην έβδομη και όγδοη θέση.
Συνολικά, τα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν επίσης μειωθεί λόγω της πανδημίας, με την Πράγα της Τσεχίας, την Ελλάδα και την Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου οι αριθμοί των περιπτώσεων αυξάνονταν τη στιγμή που διεξήχθη η έρευνα, σημειώνοντας σημαντικά χαμηλότερα από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.Συγκριτικά, οι ισπανικές πόλεις Βαρκελώνη και Μαδρίτη είχαν καλές επιδόσεις στην κατηγορία υγειονομικής περίθαλψης, κερδίζοντας σχεδόν 25 βαθμούς λόγω των συστημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν λιγότερη πίεση σε σύγκριση με το πρώιμο κύμα του Covid-19 το 2020.

Η πρωτεύουσα της Χαβάης Χονολουλού αύξησε επίσης τη βαθμολογία της περίθαλψης, με αύξηση 33 πόντων ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού περιπτώσεων Covid και των καλών ποσοστών εμβολιασμού.
Στην πραγματικότητα, η Χονολουλού ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μετακινούμενους στη λίστα του 2021, ανεβαίνοντας 46 θέσεις στο νούμερο 14. Ο Χιούστον ανέβηκε 25 θέσεις στο νούμερο 31, μια άνοδο που πιθανότατα συνδέεται με το Τέξας μεταξύ των πρώτων πολιτειών των ΗΠΑ για άρση περιορισμών στους δημόσιους χώρους.

Αναλυτικά η κατάταξη των 10 πρώτων πόλεων:

1. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
2. Οσάκα, Ιαπωνία
3. Αντειλαϊντ,Αυστραλία
4. Ουέλιγκτον, Νέα Ζηλανδία
4. Τόκιο, Ιαπωνία
6. Περθ, Αυστραλία
7. Ζυρίχη, Eλβετία
8. Γενεύη, Eλβετία
8. Μελβούρνη, Αυστραλία
10. Μπρισμπέιν, Αυστραλία

Πηγή: CNN