Επιστολή σε Μπάιντεν και Τζόνσον από συνδικάτα και επιμελητήρια για ταξίδια με ασφάλεια

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, επιμελητήρια, σωματεία και επιχειρήσεις ζήτησαν σήμερα να ξανανοίξει πλήρως «όσο πιο σύντομα είναι εφικτό με ασφάλεια» ο τομέας των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Σε επιστολή τους που απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι η σχεδιαζόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στις αρχές Ιουνίου «θα ήταν η ιδανική ευκαιρία για μια κοινή ανακοίνωση για την πλήρη επαναλειτουργία της αεροπορικής αγοράς τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Βρετανούς πολίτες».

Από τον Μάρτιο του 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν την είσοδο σε σχεδόν όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η επιστροφή των διατλαντικών αεροπορικών ταξιδιών δεν θα είχε μόνο σημαντικές θετικές συνέπειες για τις οικονομίες μας αλλά θα επέτρεπε να επανενωθούν και όσοι έχουν χωριστεί από τους αγαπημένους τους για πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, την Ένωση Πιλότων, τις ενώσεις αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας και την εταιρεία Virgin Atlantic.

«Το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη και των δύο χωρών», προστίθεται στην επιστολή.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να χαλαρώσουν από τον επόμενο μήνα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με την ελπίδα ότι θα δοθεί ώθηση στην πληττόμενη τουριστική βιομηχανία αυτό το καλοκαίρι.

Ερωτηματικό παραμένει το αν η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει με κάποιον τρόπο τους Αμερικανούς πολίτες να αποδείξουν στις ξένες κυβερνήσεις ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ώστε να ταξιδέψουν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα υπάρξει κάποια ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς, ούτε θα απαιτηθεί, από τις ομοσπονδιακές αρχές, να έχουν όλοι κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι ίδιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με τη Βρετανία ισχύουν επίσης για την Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα, το Ιράν, τη Νότια Αφρική, την Ιρλανδία και άλλες 26 χώρες στην Ευρώπη, δηλαδή οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σε μη Αμερικανούς πολίτες εάν έχουν βρεθεί σε κάποια από αυτές τις χώρες κατά τις 14 ημέρες πριν το ταξίδι τους. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν επίσης την είσοδο στους περισσότερους Αμερικανούς ταξιδιώτες. Η Βρετανία επιτρέπει τις επισκέψεις Αμερικανών, όμως απαιτεί να παραμείνουν σε 10ημερη καραντίνα μετά την άφιξή τους και να υποβληθούν δύο φορές σε τεστ για την Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ