Κλείσιμο

«Διακοπές μόνο για πλούσιους»: Κριτική για τα μοριακά τεστ σε Βρετανούς τουρίστες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο κόστος που προσθέτει στις διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό η υποχρέωση υποβολής τους σε πολλαπλά μοριακά τεστ επικεντρώνεται η κριτική από την ταξιδιωτική βιομηχανία της χώρας στο κυβερνητικό σχέδιο για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς παρουσίασε ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη», στο πλαίσιο του οποίου οι χώρες-προορισμοί για τους Βρετανούς θα υπάγονται σε «πράσινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» κατηγορία.

Το σύστημα θα ισχύει το νωρίτερο από τις 17 Μαΐου και προβλέπει από δύο έως και τέσσερα μοριακά διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, με δική τους οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να υπολογίζεται ενδεχόμενη υποχρέωση διενέργειας τεστ στη χώρα που επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Παράγοντες της βρετανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας εξέφρασαν απογοήτευση για την υποχρέωση τόσων τεστ, προειδοποιώντας ότι για πολλές οικογένειες οι θερινές διακοπές στο εξωτερικό γίνονται απλησίαστες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι σχολίασε: «Γιατί αν είσαι πλήρως εμβολισμένος και επιστρέφεις από μία χώρα χαμηλού ρίσκου όπου δεν υπάρχουν ανησυχητικές παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως η ίδια η κυβέρνηση θα έχει κρίνει, γιατί και πάλι θα πρέπει να κάνεις τεστ PCR των 150 λιρών όταν επιστρέφεις; Νομίζω ότι για τον περισσότερο κόσμο κάτι τέτοιο δε θα έβγαζε νόημα και εδώ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια θα είναι κάτι που όλοι μπορούν να κάνουν και όχι κάτι μόνο για τους πλούσιους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν, όπως και εκπρόσωπος του Βρετανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου χαρακτήρισαν τα μέτρα «πλήγμα» για τους ταξιδιώτες.

Η οργάνωση προάσπισης των καταναλωτών Which? υπολογίζει ότι για διακοπές στην Ελλάδα κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει να πληρώσει 370 λίρες επιπλέον για όλα τα απαιτούμενα τεστ, με το ποσό να είναι ακόμα πιο μεγάλο για άλλους δημοφιλείς προορισμούς.

Ο Υπουργός Μεταφορών σε δηλώσεις του αναγνώρισε το μεγάλο οικονομικό κόστος των μοριακών τεστ. Ο κ. Σαπς είπε ότι θα συζητήσει με τις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν τα τεστ PCR για πιθανή μείωση των τιμών, ακόμα και στο μισό.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα να διανέμονται σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία τα φθηνότερα γρήγορα τεστ πλευρικής ροής πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους, ώστε να χρησιμοποιούνται για την εξέταση που απαιτείται πριν από την πτήση επιστροφής.

Εξάλλου, ο κ. Σαπς είπε ότι δεν ισχύει στο εξής η κυβερνητική σύσταση προς τους Βρετανούς να μην κλείσουν ακόμα τις διακοπές τους για το καλοκαίρι, αλλά προειδοποίησε ότι ακόμα υπάρχει ρίσκο και ότι οι χώρες που θα υπάγονται στην πράσινη κατηγορία θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου.

Οι αφίξεις στη Βρετανία από τις «πράσινες» χώρες δε θα έχουν την υποχρέωση καραντίνας, σε αντίθεση με τις αφίξεις από «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες.