Συνεχίζεται το θρίλερ με την α’ κατοικία- «Κόκκινο» πανί τα επιχειρηματικά δάνεια

Δεν βγήκε λευκός καπνός ούτε από τη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης με τους επικεφαλής των Θεσμών και πλέον φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί συμφωνία για την πρώτη κατοικία ως το Euroworking Group της Δευτέρας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αφενός δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα συνεχίσουν να αγωνιούν για το πώς θα προστατευθούν, αφετέρου η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου τίθεται εν αμφιβόλω.

«Και στα επιχειρηματικά και στα στεγαστικά δάνεια ζητάνε μικρότερη περίμετρο», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά από την πολύωρη τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ζητάνε πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, προκειμένου να υπαχθούν λιγότερα δάνεια στο νέο πλαίσιο.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι αν και η κυβέρνηση συζητά το να πέσουν τα όρια των καταθέσεων στις 15.000- 20.000 ευρώ, από τις 65.000 ευρώ του αρχικού σχεδίου, οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι πρέπει να πάνε πολύ πιο χαμηλά.

Το «κόκκινο» πανί για Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Παρά το ότι κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει ότι ο όγκος των 2 δισ ευρώ είναι απολύτως διαχειρίσιμος, οι Ευρωπαίοι τα θέλουν εκτός πλαισίου και είναι ενδεικτικό ότι ζητάνε να πάει στις 50.000 ευρώ το όριο του υπολοίπου δανείου!

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις θα επιδιωχθεί η επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέψει την κατάθεση νομοσχεδίου έστω μετά από τη Δευτέρα. Υπάρχει περίπτωση μονομερούς νομοθέτησης; «Δεν είναι του παρόντος» απαντά κυβερνητικός αξιωματούχος…

Αναδημοσίευση : eea.gr