Κλείσιμο

Πολιτείες της Αμερικής ετοιμάζονται για τo ''tax holiday'' του Αυγούστου

Τι είναι ;
Μια σύντομη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση (κάθε πολιτείας στην Αμερική) αφαιρεί ορισμένους φόρους (συνήθως φόρους επί των πωλήσεων) σε ορισμένα είδη, προκειμένου να ενθαρρύνει την κατανάλωση ή την αγορά αυτών των ειδών. Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή του είναι ένα αφορολόγητο Σαββατοκύριακο,  λίγο πριν ξεκινήσει το σχολείο το φθινόπωρο, κατά το οποίο ο φόρος επί των πωλήσεων αφαιρείται από τα είδη ένδυσης, τα σχολικά είδη και / ή άλλα παρόμοια είδη. 
Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής όπως , Αρκάνσας, Φλόριντα, Τενεσί, Οκλαχόμα, Ν.Καρολίνα, Τέξας κτλ

Πως λειτουργεί;
Oι ''φορολογικές διευκολύνσεις'' μπορούν να λάβουν πολλές μορφές.
Οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν μερικές φορές αφορολόγητο για νέες επιχειρήσεις.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να δημιουργήσουν ειδικό φορολογικό πλαίσιο για ξένες εταιρείες που μεταφέρονται στη χώρα υποδοχής.
 Η κυρίαρχη ιδέα είναι να μειωθεί το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Τελικά αυτό το μέτρο αποδίδει;
Αν και οι φορολογικές αρχές χάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια ''φορολογικών διακοπών'', πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι διευκολύνσεις αυτές πραγματικά αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα μακροπρόθεσμα, επειδή βοηθούν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στην αγορά ή να αναπτυχθούν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό δημιουργεί περισσότερα φορολογητέα έσοδα για τη φορολογική αρχή και ακόμη περισσότερα φορολογικά έσοδα με τη μορφή μισθοδοσίας και άλλων φόρων, αν αυτές οι επιχειρήσεις διατηρήσουν  ή προσλάβουν μισθωτούς.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύεται ότι οι αυξημένες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών απλώς μετατοπίζουν τις πωλήσεις που θα είχαν συμβεί πριν ή μετά τις ειδικές αυτές περιόδους φορολογικών εκπτώσεων.  Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές δεν αγοράζουν περισσότερο, αλλάζουν απλώς το χρονοδιάγραμμα των αγορών. Επίσης, δεδομένου ότι οι λιανοπωλητές δεν πληρώνουν τον φόρο επί των πωλήσεων, ορισμένοι έμποροι λιανικής μπορούν να επωφεληθούν ανήθικα από τις φορολογικές αυτές εκπτώσεις, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων και μειώνοντας την εξοικονόμηση από τους καταναλωτές.