Μέχρι Μ. Τρίτη η ψήφιση της ρύθμισης των 120 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές

Μέχρι και τη Μ. Τρίτη αναμένεται να  ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος είχε επίσης κάνει γνωστό την Πέμπτη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι η σχετική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις θα λειτουργήσει πριν από το Πάσχα.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 ανέφερε για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ότι οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016 θα κουρεύονται στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής του σημερινού ασφαλιστικού νόμου (4387/16), ο οποίος ορίζει ότι οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων.

Παράλληλα, όπως είπε, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγούν σε μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 60-65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

 Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές έως τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες θα ισχύει το κούρεμα των προσαυξήσεων, που θα μπορεί να φτάσει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής από τον οφειλέτη.

Σύμφωνα με την υπουργό, με τη ρύθμιση ανακουφίζονται περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά λόγω των οφειλών τους δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη. Με το νέο σχήμα θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσα από μικρή παρακράτηση στη σύνταξή τους για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: eea.gr