Έτοιμη (;) για το ψηφιακό άλμα η εφορία

shutterstock.com
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ειδικότερα οι επαγγελματίες στην καθημερινότητα τους με την εφορία, είναι γνωστά και πολλά. Ατελείωτη χαρτούρα, ουρές μπροστά από ελλιπώς στελεχωμένα γραφεία και πάει λέγοντας. Ποιό είναι το αποτέλεσμα; Γραφειοκρατία, εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, φορολογική αβεβαιότητα και βέβαια η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για εκτεταμένη διαφθορά και φοροδιαφυγή. 

Με αυτά τα δεδομένα, η ΑΑΔΕ εργάζεται πυρετωδώς για την "ηλεκτρονική" εφορία, με στόχο αφενός να μην απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία των φορολογούμενων στις Δ.Ο.Υ. αφετέρου να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και να περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας. 

Το ηλεκτρονικό άλμα δεν είναι, πάντως, εύκολη υπόθεση. Αν και έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό τα βήματα για τη διασύνδεση επιχειρήσεων- επαγγελματιών με την ΑΑΔΕ, βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το στόχο. Στην πραγματικότητα ηλεκτρονικά τιμολόγια και ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία θα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα, για να αποδώσουν τα προσδοκώμενα: 1) απλοποίηση διαδικασιών 2) αποτελεσματικότερος φορολογικός έλεγχος. Αν και η επικεφαλής της ΔΗΛΕΔ, Σοφία Σεχπερίδου, μιλώντας στο Tax Forum, υποστήριξε ότι εντός του 2019 τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι έτοιμα, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαβούλευση με φορείς για το interface της εφαρμογής. 

Τι σημαίνει πρακτικά για τους επιτηδευματίες ότι τα φορολογικά βιβλία θα τηρούνται ηλεκτρονικά;
Τα λογιστήρια θα διασυνδεθούν on line με την ΑΑΔΕ και θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων τη στιγμή που θα τα καταχωρούν στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία. Το σύστημα θα «κλειδώνει» με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς κάθε ηλεκτρονικό τιμολόγιο που θα αποστέλλεται, θα επαληθεύεται και θα επιβεβαιώνεται αμέσως μετά και με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων, με στόχο να μην υπάρχει δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέας ύλης. 

Αναδημοσίευση : Επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών