Χάθηκε το ματς, δεν χάθηκε η πρωτιά...

Την ήττα με 6356 γνώρισε ο Παναθηναϊκός στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν,αλλά υπερασπίστηκε τη διαφορά των 18 πόντων με την οποία είχε νικήσει στην Αθήνα (8163) κι έτσι με νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα την επόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ θα τερματίσει στην πρώτη θέση του εβδόμου ομίλου. Καλή εμφάνιση για τρία δεκάλεπτα από τους πράσινους, που όμως κατέρρευσαν στην τέταρτη περίοδο και απειλήθηκαν με συντριβή. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 21 πόντους κράτησε όρθιους τους πρωταθλητές στην καυτή και κατάμεστη από 20.000 φιλάθλους Αρένα του Βελιγραδίου.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο παρκέ με σαφή διάθεση από το πρώτο λεπτό όχι να υπερασπιστεί το +18 του ΟΑΚΑ, αλλά να νικήσει. Η καυτή ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι περίπου 20.000 φίλαθλοι της Παρτιζάν δεν επηρέασε καθόλου τους συνηθισμένους σε τέτοιες συνθήκες πράσινους, που προηγήθηκαν γρήγορα με 27, χάρη σε 5 πόντους του Διαμαντίδη και δύο του Πέκοβιτς. Το συγκρότημα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς αναθάρρησε και κατάφερε να ροκανίσει τη διαφορά, ισοφαρίζοντας μάλιστα σε 1212, αλλά ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει τον έλεγχο του ρυθμού με όπλο την εξαιρετική του άμυνα και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενος με 1213.

Η δεύτερη περίοδος άρχισε με το πρώτο προβάδισμα των Σέρβων στον αγώνα, χάρη σε ένα καλάθι του Τρίπκοβιτς. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Διαμαντίδη οι πρωταθλητές Ελλάδος πήραν γρήγορα και πάλι τα ηνία του αγώνα. Ο Καστοριανός γκαρντ, στο γήπεδο που πριν από τρεισήμισι χρόνια πέτυχε κόντρα στη Γαλλία το τρίποντο που χάρισε στην Ελλάδα την πρόκριση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, έδειχνε να παίζει σαν στο... σπίτι του. Ένα δικό του καλάθι και φάουλ (από τον ύψους 2,29μ. Βράνιες, που χρεώθηκε με τρίτο φάουλ) έδωσε το έναυσμα για ένα 010, που έφερε τον Παναθηναϊκό στο 1727. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και με επτά αναπάντητους πόντους μείωσαν σε 2427, για να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος με τη μικρή, για την πολύ καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού, διαφορά των τριών πόντων υπέρ του, 2629. Αξίζει να σημειωθεί πως η Παρτιζάν έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με 15 λάθη (!), απόρροια της πολύ καλής άμυνας των φιλοξενουμένων.

Οι δύο ομάδες άρχισαν το δεύτερο ημίχρονο με ρεσιτάλ αστοχίας. Ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο του ρυθμού και με επιθετικά όπλα τους Πέκοβιτς και Σπανούλη κατόρθωσε να αποσπαστεί με 3540, τη στιγμή που ο Μαυροβούνιος σέντερ της ομάδας φόρτωσε με τέταρτο φάουλ τον πιο επικίνδυνο παίκτη της Παρτιζάν, Στεφάν Λασμέ. Οι Σέρβοι όμως βελτίωσαν την άμυνά τους, ο Νίκος Χατζηβρέττας αστόχησε σε τρία συνεχή ελεύθερα τρίποντα κι ένα λέι απ, και με ένα 60 έκλεισαν την τρίτη περίοδο με 4140.

Τίποτα δεν προϊδέαζε για την κατάρρευση του Παναθηναϊκού στην τέταρτη περίοδο. Η Παρτιζάν με την ώθηση του κόσμου της και σε αρκετές περιπτώσεις με την ανοχή των διαιτητών στη σκληρή της άμυνας κατάφερε σταδιακά να αυξάνει τη διαφορά. Το σερί της έφτασε στο 100, 4540. Ο Τρίπκοβιτς με μία τρίποντο βόμβα εκτός ισορροπίας έφερε την ομάδα του στο 5344 και η διαφορά έφτασε μέχρι και το +13, 5744! Ο Παναθηναϊκός κινδύνευε πλέον όχι με ήττα, αλλά με συντριβή και η διαφορά των 18 πόντων της Αθήνας απειλείτο από την Παρτιζάν. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο ο Διαμαντίδης με 7 και ο Φώτσης με 4 πόντους κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση της ήττας, μειώνοντας σε 6055, 38’’ πριν το τέλος, για να ολοκληρωθεί ο αγώνας με 6356.

Ο Παναθηναϊκός παρά την ήττα εξακολουθεί να κρατά την τύχη στα χέρια του, αφού με νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα την επόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ ή αν χάσει η Παρτιζάν από τη Λοτομάτικα Ρόμα, θα είναι πρώτος στον έβδομο όμιλο και θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, όπου εκτός απροόπτου τον περιμένει η Σιένα.

Τα δεκάλεπτα: 1213, 2629, 4140, 6356

Παρτιζάν: Τέπιτς 5, Ράσιτς 5, Τρίπκοβιτς 12, Βελίτσκοβιτς 10, Λασμέ 12, Βέσελι 9, Βράνιες 4, Ρακότσεβιτς 6, Μιλόσεβιτς, Βίτκοβατς, Μπόζιτς.

Παναθηναϊκός: Σπανούλης 9, Φώτσης 10 (8 ριμπ.), Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 21 (11/11 βολές, 5 ριμπ., 4 κλεψίματα), Πέκοβιτς 10 (5 ριμπ.), Γιασικεβίτσιους 3, Μπατίστ, Περπέρογλου, Κέτσμαν, Νίκολας, Χατζηβρέττας.




Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr