Βασιλειάδης: Θέμα των συλλόγων το ποδοσφαιρικό GREXIT

O υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα του GREXIT και το ενδεχόμενο απομόνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται από την Πολιτεία, αλλά αποκλειστικά από τη συμπεριφορά των ομάδων, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Παραδέχθηκε ότι πλέον το τριτοβάθμιο δικαστικό όργανο θα είναι το CAS, προκειμένου να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες, αναφέρθηκε στο VAR και τους ξένους αρχιδιαιτητές, έκανε λόγο για παράγοντες που εμπλέκουν την πολιτική με το ποδόσφαιρο σεζόν ενώ εξέφρασε την άποψή του και για τις τελευταίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά:

«Είμαι και Λίβερπουλ, η Ρόμα έχει αποδείξει όμως ότι ξέρει να γυρνάει παιχνίδια. Απολαυστικό το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, έτσι είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο. Όλους μας πιάνει μελαγχολία, οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν μόνο από την Πολιτεία, χρειάζεται συνεργασία. Σεβαστό το αυτοδιοίκητο, εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να φτιάξουμε μια κατάσταση που να προσομοιάζει
όσο γίνεται περισσότερο στην κανονικότητα.

Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη, τα τελευταία τρία χρόνια ωστόσο έχουν γίνει πράγματα που δεν είχαν συμβεί ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό το βλέπουν όλοι όσοι δεν φοράνε παρωπίδες. Είμαι της λογικής ότι τα κρατάμε όλα, γινόμαστε σοφότεροι μέσα από τις δυσκολίες. Ήταν μια καλύτερη, ορθολογική χρονιά η φετινή, με πολλά προβλήματα ακόμα που έρχονται από το
παρελθόν. Δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη, η διαιτησία ήταν καλύτερη όμως φέτος».

Για τους ξένους αρχιδιαιτητές και το VAR:

«Ζητήσαμε και επιμένουμε από πέρυσι, ξένοι αρχιδιαιτητές για να φύγουν οι σκιές και VAR, για το οποίο υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Πήραμε πρωτοβουλίες ενώ οι παράγοντες κωλυσιεργούσαν κάπως, θέλουμε να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς σκιές, σε συνεργασία με την FIFA και την UEFA και νομίζω το κάνουμε με επιτυχία. Ξέραμε ότι στο καθεστώς μετάβασης θα συναντήσουμε προβλήματα, οι καθυστερήσεις και η ερμηνεία του πλαισίου ήταν κάποια από αυτά στην προσπάθειά μας.

Η μετάβαση από ένα καθεστώς ανομίας σε νομιμότητα δεν ήταν εύκολη, όμως ας μην ισοπεδώσουμε τα πάντα. Το ότι υπάρχουν τακτικοί δικαστές είναι εχέγγυο αμεροληψίας και μεγάλο βήμα σε σχέση με το παρελθόν, κανένας στο απυρόβλητο ασφαλώς, αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Σκεφτείτε την ίδια κατάσταση φέτος με ορισμένες συμπεριφορές ανομίας και χωρίς τακτικούς δικαστές, τι θα είχε γίνει τώρα».

«Τρίτος βαθμός το CAS»

«Οι οπαδοί λειτούργησαν εξαιρετικά σε γενικές γραμμές και το αναγνωρίζουμε όλοι. Από μεμονωμένες περιπτώσεις αμαυρώθηκε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Οι οπαδοί αντιμετώπισαν καλά το νέο πλαίσιο για τις φωτοβολίες και τα καπνογόνα. Αν θέλουν μπορούν να κάνουν άλλες εκδηλώσεις, στο γήπεδο δεν θα ανάψουν ξανά καπνογόνο, δεν θα γυρίσουμε σε καταστάσεις αρένας, με ένα αυστηρό και δίκαιο πλαίσιο ποινών είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Έχουν παρθεί οι αποφάσεις, θα αλλάξουν κάποια πράγματα και στην Αθλητική Δικαιοσύνη, ο τρίτος βαθμός θα είναι το CAS για να μην υπάρχουν αναβολές και να γίνονται όλα μέσα σε αυστηρό χρονικό πλαίσιο. Βλέπουμε τις αλλαγές στην κουλτούρα των οπαδών και αυτό είναι σημαντικό, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα βίας και ενόψει του τελικού λόγω των προβλημάτων της κοινωνίας, όχι μόνο στα γήπεδα».

«Θέμα των συλλόγων το Grexit, υπάρχουν παράγοντες που κάνουν φασαρία όλη τη χρονιά»

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, θέλει οργανωμένη, συντονισμένη προσπάθεια με παίκτες και παράγοντες αποφασισμένους να βοηθήσουν. Δεν το θέλουν ιδιαίτερα, με τις τιμωρίες όμως θα βάλουν μυαλό και θα συνταχθούν με το σωστό. Το θέμα του Grexit τίθεται για πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της στάσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προς το ποδόσφαιρο, δεν είναι θέμα σύγκρουσης της Πολιτείας με το ποδόσφαιρο. Οπότε, το αν θα συμβεί εξαρτάται
από τους συλλόγους, αν θέλουν να πυροβολήσουν τα πόδια τους δεν τους το απαγορεύει κανένας.

Να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, να συμπλεύσουν με την προσπάθειά μας, γιατί το Grexit θα είναι καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα απομονωθεί η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και θα μείνει πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. 15 ομάδες δέχθηκαν άμεσα την πρότασή μας, στο σύνολό τους όλες έμμεσα. Όταν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο και την πολιτική πολλά μπορούν να συμβούν, αλλά να βαδίσουμε όλοι μαζί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Συμπλέουμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες και από το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχουν 2-3-4 παράγοντες που συνεχίζουν στο ίδιο βιολί και κάνουν φασαρία όλη τη χρονιά. Από τη στιγμή που δεν εισακουστήκαμε και οι δηλώσεις δεν κρίνονται από το Πειθαρχικό, αυτό θα γινόταν. Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά, με νέο κανονιστικό πλαίσιο, να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι μεγάλο πρόβλημα και δυσφημεί το σύνολο του προϊόντος, δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, μας το ζητούν και οι Ομοσπονδίες. Από του χρόνου όμως πιστεύω ότι θα το σκέφτεται δύο φορές κάποιος για να μιλήσει».

«Συζήτηση πριν από τον τελικό μόνο αν υπάρξει ουσία»

«Υπάρχουν ζητήματα, τι γίνεται σε περίπτωση προβοκάτσιας, έπρεπε να έχουν προβλεφθεί στον Νόμο, δεν προστατεύουμε τις ΠΑΕ που κινούνται άμεσα και πιάνουν τα ταραχοποιά στοιχεία, εκεί θα έπρεπε να υπάρχει άλλη πρόβλεψη. Η κριτική καλώς υπάρχει, μιλάμε όμως για τη δυσφήμηση του αθλήματος και αυτό θα κρίνουν οι αθλητικοί δικαστές. Ο τελικός κάθε διοργάνωσης είναι θέμα της Ομοσπονδία και της Δημόσιας Τάξης, οπότε εγώ ελπίζω ότι το σχέδιο θα είναι καλύτερο από πέρυσι.

Οι παράγοντες θα κριθούν κι αυτοί από το πώς θα συνεννοηθούν με τους οπαδούς, που θα δώσουν τα εισιτήρια, αν μπει μέσα ένας μαχαιροβγάλτης να μην αναρωτιούνται μετά γιατί έβγαλε μαχαίρι. Θα είναι σύσσωμη η FIFA στον τελικό και θα κριθούν όλοι εκεί, αν δεν τους ενδιαφέρει το Grexit τους παράγοντες θα φανεί εκεί λοιπόν από τη συμπεριφορά τους. Θα δούμε την άλλη εβδομάδα αν θα γίνει κάποια συνάντηση με τους παράγοντες πριν τον τελικό, αν είναι μόνο για να βγάλουμε φωτογραφίες χωρίς ουσία δεν με ενδιαφέρει καθόλου να γίνει».

To σχέδιο αναδιάρθρωσης

«Μην ακούτε πολλά για τα σχέδια αναδιάρθρωσης, πάντα όταν μοιράζεται κάτι υπάρχει ένα λάθος για να καταλάβει κανείς τη διαρροή, οπότε υπάρχουν κι άλλα στοιχεία. Από την ημέρα που ανέλαβα, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός δεν έχει χώρο για τόσες πολλές ομάδες. Δημιουργούνται ζητήματα βιωσιμότητας και αξιοπιστίας, συζητάω με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου για αναδιάρθρωση των κατηγοριών, το είχαμε συμφωνήσει και πέρυσι αλλά το καλοκαίρι άλλαξε η ρότα της Σούπερ Λίγκας.

Υπάρχει απόφαση και στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης, μέσω της χρηματοδότησης του αθλητισμού από το στοίχημα που εξετάζουμε, όμως είναι ακόμα κάπως πρώιμο. Σε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε και κυκλοφόρησε έτσι δεν φαίνονται καλά οι δικλίδες και αυτά που ζητούμε εμείς προκειμένου να φύγουν οριστικά οι σκιές, σχετικά με οικονομική διαχείριση, λογοδοσία,
υποδομές, να μη χρωστούν χρήματα σε ποδοσφαιριστές οι ΠΑΕ, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά να επενδύονται στον αθλητισμό, όχι σε τσέπες, η αναδιάρθρωση δεν θα γίνει χωρίς όρους.

Ενθαρρύνω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι μονόδρομος, αλλιώς θα αναγκαστούμε να φτάσουμε σε αυτό όταν έρθει η ώρα της αδειοδότησης. Δεν μπορούν οι ΠΑΕ να σταθούν με αυτά τα έσοδα, έτσι φτάνουμε να υπάρχουν παραρτήματα και εξαρτημένες ομάδες. Εμείς θέλουμε οικονομική αυτάρκεια με έλεγχο για να φύγουν οι σκιές, εκεί θα κινηθούμε με σεβασμό στο κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί
και οικονομικό έλεγχο σε όλα».

VAR και αύξηση εσόδων από το προϊόν

«Χθες υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΠΟ για το VAR, τις επόμενες μέρες θα τρέξει ο διαγωνισμός, την επόμενη χρονιά, ίσως μετά από έναν-δύο μήνες της αν δεν προλάβουμε από την αρχή, θα είναι εγκαταστημένο παντού το VAR. Αν το είχαμε φέτος, όπως φωνάζαμε εμείς να γίνει, θα είχαμε λιγότερες σκιές και καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η κοινωνική ηρεμία, συνεπώς τα χρήματα που θα δαπανηθούν για το VAR θα πιάσουν τόπο, έχουμε κάνει τις σχετικές μελέτες και είναι όλα υπό έλεγχο, θα βοηθήσει να φύγουν οι μεγάλες εντάσεις.

Έτσι θα δημιουργηθεί ξανά ένα προϊόν, το οποίο σημαίνει έσοδα και φόροι. Στον επαγγελματικό αθλητισμό τα πάντα κρίνονται με νούμερα, αλλά οι μεγάλες ΠΑΕ πολιτικολογούν συνεχώς και δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το ίδιο το ποδόσφαιρο, καθώς οι παράγοντες μπλέκουν το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Πάντα υπάρχουν μειοψηφίες που καθοδηγούνται, αλλά στο τέλος της ημέρας ο κόσμος καταλαβαίνει και τα παραμύθια κρατάνε 1-2 μέρες πάντα, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς συνέχεια δράκους.

Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα, δεν θα σκοτωθούμε για αυτό, είναι μέσο διασκέδασης και δεν πρέπει να το πολιτικοποιούμε. Ο Αντσελότι είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα από τα ασήμαντα όμως. Όταν το έχουμε αυτό στο μυαλό μας θα είναι καλύτερα τα πράγματα, να μας προβληματίσει γιατί ο κόσμος γύρισε την πλάτη στο ποδόσφαιρο, γιατί τα παιδιά μικρής ηλικίας λένε ότι είναι Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα αντί για τις ελληνικές, γιατί οι πελάτες δεν μπαίνουν πια στο μαγαζί».

«Τραγικά λάθη στον Παναθηναϊκό»

«Μέσα από τραγικά λάθη στον Παναθηναϊκό, ήρθε σε μια δεινή κατάσταση και είναι στο χείλος της καταστροφής, η κατάσταση δεν τιμάει την ομάδα με την ισχυρή παρουσία της στην Ευρώπη, να τιμωρείται έτσι. Ο χρόνος τελειώνει, είμαστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, θεσμικά, όχι με τους τρόπους του παρελθόντος και φωτογραφικές ρυθμίσεις, αυτά έχουν τελειώσει. Για το πρότζεκτ Athens Alive, ο κ. Γιαννακόπουλος έχει κάνει μια πρόταση, εμείς ξεκαθαρίσαμε τι είναι εφικτό να γίνει, είπαμε τι ζητάμε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Να διασφαλιστεί ότι οι ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων δεν θα κινδυνεύσουν και θα έχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις για να ασκούν τη δραστηριότητά τους, να διασφαλίσουμε τον ελληνικό αθλητισμό και μετά συζητάμε το οτιδήποτε πάντα στα πλαίσια του νόμου. Υπάρχουν αναλύσεις για το τι μπορεί να γίνει και από τις δύο πλευρές, σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας
προχωράμε, αν βγαίνει οικονομικά θα προχωρήσει.

Θεωρούμε την πρόταση εξαιρετικά σοβαρή, αλλά δεν ψάχνουμε μια λύση για να σωθεί κάτι όπως-όπως, οι άνθρωποι που αγαπούν τον Παναθηναϊκό θέλουν μια στέρεη και σοβαρή πρόταση, για αυτό είμαστε τόσο προσεκτικοί και κρίνουμε τα πάντα, στο πλαίσιο του νόμου όμως. Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος, ο Ερασιτέχνης μας απασχολεί ιδιαίτερα, αθλητικός πνεύμονας στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως και ο Πανελλήνιος. Υπάρχει και η άλλη πρόταση, φαίνεται ότι είναι σοβαρή, όμως πρέπει να κινηθούν άμεσα και οι δύο πλευρές, δεν μπορούν
να αφήσουν τον Παναθηναϊκό σε αυτή την κατάσταση.

Υπάρχουν δεδομένες ρυθμίσεις για τις ανώνυμες εταιρίες και την ελάφρυνση των χρεών, ο κ. Αλαφούζος πρέπει να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του, όλοι οφείλουν να το κάνουν. Θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλους αν κινδυνεύσει ο Παναθηναϊκός, οικονομικό και σε άλλους τομείς. Εμείς έχουμε τονίσει ότι θεσμικά είμαστε απολύτως έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί να κατηγορήσει κάποιος αυτή την Κυβέρνηση είναι το ξεπούλημα δημόσιων εγκαταστάσεων και οι θέσεις εργασίας που χάνονται».

Το νέο γήπεδο μπάσκετ της ΑΕΚ και το Ποδηλατοδρόμιο

«Εμείς θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος από το ΟΑΚΑ, με αυτοχρηματοδοτούμενες εγκαταστάσεις ώστε να μην χρειάζονται τόσα για τη συντήρησή του. Εμείς θέλουμε έναν καλύτερα οργανωμένο χώρο, να πέσουν χρήματα που όμως το Δημόσιο δεν έχει τώρα, σε συνεργασία με ιδιώτες αλλά πάντα με την εξασφάλιση των ερασιτεχνικών ομοσπονδιών, εμείς δεν είμαστε υπουργείο Ποδοσφαίρου και δρούμε με τρόπο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα
όλων των αθλημάτων. Κρινόμαστε από τις πράξεις μας, στο τέλος θα κάνουμε λογαριασμό.

Ένα καλό γήπεδο, όπως το Καραϊσκάκη π.χ., δεν σε προδιαθέτει να το καταστρέψεις. Συζητήσαμε με το μπάσκετ του Παναθηναϊκού για το ΟΑΚΑ, με την ΑΕΚ για το τένις και το Ποδηλατοδρόμιο, το οποίο έχει πολύ μεγάλο κόστος για να συντηρηθεί και θα κοιτάξουμε να φτιαχτεί μια εγκατάσταση που να πληρεί τις αγωνιστικές προδιαγραφές με πολύ λιγότερα χρήματα, σκεφτείτε ότι μας κοστίζει 500.000 ευρώ το πετρέλαιο κάθε χρόνο χωρίς να έχουμε καλή θέρμανση.

Να διασφαλίσουμε ένα μέλλον στο άθλημα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής και τους αρμόδιους για να φτιαχτεί ένας άλλος χώρος, όμως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα με το υπάρχον Ποδηλατοδρόμιο αν δεν διασφαλίσουμε πρώτα την ποδηλασία, ενδεχομένως να αναλάβει το κόστος του νέου χώρου ο σύλλογος που ενδιαφέρεται για το Ποδηλατοδρόμιο. Οι εγκαταστάσεις που μας ήρθαν από το παρελθόν είναι εξόχως προβληματικές, ίσως ακόμα και ποινικά κολάσιμες, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε.

Ο ελληνικός αθλητισμός έχει αποδείξει ότι έχουμε έμφυτο ταλέντο, προσαρμοζόμαστε σε οικονομικά δεδομένα δύσκολα, μετά τα μεγάλα χαστούκια και την κακή οικονομική διαχείριση που υπήρξε. Εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ πλέον, προσαρμοζόμαστε, πολλές φορές βέβαια είμαστε δίπλα σε όλες τις ομάδες χωρίς να ακούμε ευχαριστώ, βοηθάμε με κάθε τρόπο, ψάχνουμε να βρούμε θεσμικές λύσεις. Στην ιστιοπλοΐα π.χ., ο μόνος τρόπος να ρίξεις ένα σκάφος μας στη θάλασσα ήταν με ελικόπτερο! Έχουμε σοβαρά ζητήματα, έχουν συμβεί πολύ παράξενα πράγματα, προσπαθήσαμε πρόσφατα να βάλουμε μια μεγάλη ΚΑΕ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και διαπιστώνουμε ότι το έργο είναι αυθαίρετο!

Το κλειστό της Παιανίας είναι αυθαίρετο, έχουμε εδώ και δύο χρόνια τα χρήματα από την Περιφέρεια για να το φτιάξουμε και δεν μπορούμε. Λεηλάτησαν και διέλυσαν τον ελληνικό αθλητισμό και τώρα έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα τα φαντάσματα του παρελθόντος. Εμείς προσπαθούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια του τον ελληνικό αθλητισμό, παλεύουμε με σεβασμό και για το τελευταίο
ευρώ που δίνεται ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση».
Πηγή: skai.gr