Τριάντα πέντε χρόνια από το «το χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα»

Τριάντα πέντε χρόνια πέρασαν, από την ημέρα που σημειώθηκαν δύο γκολ, που συζητήθηκαν περισσότερο στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.  

 Πρωταγωνιστής ο ίδιος άνθρωπος: Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα: στις 22 Ιουνίου 1986, μία ημέρα σαν σήμερα, ο διάσημος Αργεντινός που πέθανε στις 25 Νοεμβρίου, σημείωσε «το γκολ του Θεού» και «το γκολ του αιώνα», στη νίκη (2-1) ενάντια στην Αγγλία, στα προημιτελικά του Μουντιάλ 1986 στο Μεξικό. 

 Με το πρώτο (51'), άνοιξε το  σκορ, στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα με το χέρι. Ήταν το έκτο λεπτό της επανάληψης, όταν σε επέλαση και σέντρα του Βαλντάνο, ο Αργεντινός ύψωσε το χέρι του, νίκησε τον Σίλτον και έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα, χωρίς να σημειώσει την παράβαση ο Τυνήσιος διαιτητής Μπιν Νασέρ. Ένα γκολ που έμεινε στην Ιστορία ως «το χέρι του Θεού». 

 Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Μαραντόνα σκόραρε ξανά, όταν ξεκινώντας από τη μεσαία γραμμή, πέρασε όποιον παίκτη μπήκε μπροστά του, έφτασε στη περιοχή και σκόραρε. 

Γα τους Αγγλους μείωσε (81') ο Γκάρι Λίνεκερ, σε ένα αξέχαστο παιχνίδι, που για τους Αργεντινούς ήταν μια... εκδίκηση ενάντια στους αντιπάλους, μετά τον πόλεμο κατά της κατοχής των Νήσων Φώκλαντ, που κερδήθηκε από τους Βρετανούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ