Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στη Euroleague

Την 4η νίκη του στο σύνολο και τρίτη εκτός έδρας διεκδικεί ο Ολυμπιακός στη Μόσχα, απέναντι στην ισχυρή ΤΣΣΚΑ, απόψε (19:00) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Euroleague. Αύριο (20:00), ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να υποχρεώσει σε μία 5η διαδοχική ήττα την Μπούντουτσνοστ που θα σημάνει μία δική του τρίτη νίκη στη διοργάνωση φέτος.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη αποτελεί φαβορί για πρόκριση στο φάιναλ φορ της Euroleague. Αν και πέρυσι, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 89-81 στην κανονική περίοδο στη ρωσική πρωτεύουσα, ένα χρόνο νωρίτερα (2016-17) είχε περάσει νικηφόρα με 78-82. Αυτή είναι όμως και η μοναδική νίκη της ομάδας του Πειραιά στην έδρα της ΤΣΣΚΑ σε 11 μεταξύ τους αναμετρήσεις (10-1 υπέρ των Ρώσων). Η «ρωσική αρκούδα» έχει το πάνω χέρι και στο σύνολο των αναμετρήσεων με τον Ολυμπιακό επί Euroleague, με ρεκόρ νικών-ηττών 17-8.

Οι Πειραιώτες θα περιμένουν πολλά από τον ηγέτη τους, Βασίλη Σπανούλη που θα έχει αντίπαλο έναν από τους κορυφαίους επίσης γκαρντ στην Ευρώπη, τον Γάλλο διεθνή Νάντο ντε Κολό. Τον MVP της 4ης αγωνιστικής δηλαδή που σημείωσε 22 πόντους, μοίρασε 6 ασίστ και έκανε 4 κλεψίματα απέναντι στην Γκραν Κανάρια την περασμένη εβδομάδα. Κι ο Σπανούλης πάντως μόνο άσχημα δεν τα είχε πάει απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ, με συγκομιδή 16 πόντους και 5 ασίστ. Η ΤΣΣΚΑ είναι μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης οι μόνες ομάδες που δεν έχουν δοκιμάσει τη γεύση της ήττας από το εναρκτήριο τζάμπολ και ο Ντέιβιντ Μπλατ θα περιμένει πολλά από τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του, τον Νίκολα Μιλουτίνοβ.
Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και νυν της ΤΣΣΚΑ, Κάιλ Χάινς, ένας εκ των κορυφαίων ψηλών στη Euroleague, διαφέρει σε σωματική διάπλαση, ταχύτητα και στιλ παιχνιδιού από τον Σέρβο σέντερ των «ερυθρόλευκων». Γι' αυτό και ο Ζακ ΛεΝτέι αναμένεται να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στη Μόσχα. Οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν πολλούς γνωστούς στο παρκέ της MEGASPORT ARENA, αφού εκτός από τον Κάιλ Χάινς, στην ΤΣΣΚΑ παίζουν και οι Οθέλο Χάντερ, Ντάνιελ Χάκετ.

Δεδομένη είναι η απουσία του Γιάνις Στρέλνιεκς για τον Ολυμπιακό, αφού γίνεται αγώνας δρόμου να προλάβει το ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», την επόμενη εβδομάδα, με τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ. Ενας παίκτης του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι έτοιμος να για προσωπικό ρεκόρ, αφού αν ευστοχήσει σε 3 τρίποντα επί ρωσικού εδάφους, θα φτάσει τα 200 στην καριέρα του στη διοργάνωση.

Με στόχο να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα στο Μαυροβούνιο ο Παναθηναϊκός. Η ήττα στο ΟΑΚΑ από τη Ζαλγκίρις Κάουνας ήταν επώδυνη για τους «πράσινους» που τώρα μπορούν να αισιοδοξούν κόντρα στον «αδύναμο κρίκο» των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών. Παναθηναϊκός και Μπουντούτσνοστ συναντιόνται για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ η ελληνική ομάδα μετρά τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις με την Μπουντούτσνοστ στην ιστορία της διοργάνωσης. Η χειρότερη επίθεση της Euroleague φέτος, αυτή της αντιπάλου του Παναθηναϊκού δίνει το δικαίωμα στον Τσάβι Πασκουάλ και τους παίκτες του να πιστεύουν σε μία 3η νίκη. Για να συμβεί αυτό, όμως οι «πράσινοι» θα πρέπει να «σφίξουν» την άμυνά τους που είναι η 3η χειρότερη! Καλάθης και Λάνγκφορντ στην περιφέρεια μαζί με τους Γκιστ και Λάσμε στη ρακέτα θα επιφορτιστούν το βάρος στην επίθεση κόντρα στην ομάδα του Αλεξάνταρ Τζίκιτς.

Εκτός από τον Αμερικανό γκαρντ, Έντουιν Τζάκσον (10,8π. μέσο όρο με 11/17 τρίποντα στα 4 πρώτα παιχνίδια), πάνω από 10 πόντους ανά αγώνα πετυχαίνουν οι Ερλ Κλαρκ και Νεμάνια Γκόρντιτς. Στη ρακέτα, ο Σλοβένος διεθνής σέντερ Άλεν Όμιτς έχει ξεκινήσει «ζεστός» τη σεζόν, ενώ αξιόλογος είναι και ο Μαυροβούνιος διεθνής γκαρντ Πέταρ Πόποβιτς. Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών.

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:00
Μπασκόνια (Ισπανία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου

Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20:00
Κίμκι (Ρωσία)-Γκραν Κανάρια (Ισπανία)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ρεάλ Μαδρίτης 4-0
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 4-0
Φενερμπαχτσέ 3-1
Ολυμπιακός 3-1
Αρμάνι Μιλάνο 3-1
Αναντολού Εφές 3-1
Παναθηναϊκός 2-2
Μπάγερν Μονάχου 2-2
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-2
Μπαρτσελόνα 2-2
Νταρουσαφάκα 1-3
Γκραν Κανάρια 1-3
Μπασκόνια 1-3
Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-3
Μπούντουτσνοστ 0-4
Κίμκι 0-4