Κλείσιμο

Το παράπονο του Βασίλη Τσιάρτα...

Ο Βασίλης Τσιάρτας είναι, ίσως, ο κορυφαίος μέσος, που ανέδειξε την τελευταία δεκαετία το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το καταπληκτικό αριστερό του πόδι είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη, ειδικά μετά την επιτυχημένη παρουσία του στα ισπανικά γήπεδα. Ο Τσιάρτας έφυγε από την Ισπανία αφήνοντας πολύ καλό όνομα και τώρα, μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την εθνική μας ομάδα, έχει γίνει περιζήτητος από τα ισπανικά ΜΜΕ.
Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «As» φιλοξενεί σήμερα στην ιστοσελίδα της, μεγάλη συνέντευξη του διεθνή άσου, ο οποίος μιλά για τον θρίαμβο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και την καριέρα του.
«Η επιτυχία της εθνικής Ελλάδας είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου», απαντά ο Τσιάρτας σε σχετική ερώτηση και συνεχίζει: «Σε βάθος χρόνου αυτή η επιτυχία θα επιδράσει πολύ θετικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου. Έφτασα στο μέγιστο σημείο. Μου πρόσφερε πολλά πράγματα, τόσο ως παίκτης, όσο και ως άνθρωπος».
Ο Ισπανός δημοσιογράφος ρωτά στη συνέχεια, για την κατάσταση, που επικρατεί τώρα στην Αθήνα και ο Τσιάρτας απαντά: «Η υποδοχή που μας έκαναν θα μου μείνει αξέχαστη. Ηταν μία τρέλα. Κάναμε τρεις ώρες για να πάμε από το αεροδρόμιο στο Παναθηναϊκό Στάδιο», ενώ αναφερόμενος στο μυστικό για την επιτυχία της εθνικής μας, τόνισε: «Το κλειδί ήταν ότι είμαστε μία πολύ δεμένη ομάδα. Ημασταν και είμαστε ενωμένοι, ενώ θέλαμε να πετύχουμε κάτι μεγάλο. Όταν περάσαμε την πρώτη φάση, το συνειδητοποιούσαμε, παιχνίδι με παιχνίδι και... νικούσαμε. Υπήρξε στην ομάδα, ταπεινοφροσύνη και σοβαρότητα, όμως υπήρξαν και ποδοσφαιριστές, όπως ο Χαριστέας και ο Ζαγοράκης, που ανακηρύχθηκε κορυφαίος της διοργάνωσης. Θα ήταν άδικο όμως να ξεχωρίσουμε κάποιους. Όλοι συνέβαλαν καθοριστικά, τόσο αυτοί που αγωνίσθηκαν, όσο και εκείνοι που έμειναν στον πάγκο. Κανείς δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί. Απλά, πρόκειται για τον θρίαμβο όλων».
Ο έμπειρος άσος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην καθοριστική συμβολή του Ότο Ρεχάγκελ: «Όταν ήρθε στο ποδόσφαιρο μας, δεν ήξερε απολύτως τίποτα για μας, για το πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Πολύ σημαντική ήταν και η βοήθεια του μάνατζερ, Γιώργου Παπαλάνη, ο οποίος τον βοήθησε να κάνει τη δουλειά του, εξηγώντας του τα προβλήματα που υπήρχαν στην εθνική ομάδα. Ο Ρεχάγκελ ζήτησε να φύγουν όλοι όσοι ασχολούνται με την εθνική και να τον αφήσουν να δουλέψει μόνος του. Και έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους ποδοσφαιριστές, κάτι που δεν υπήρχε πριν. Όμως χωρίς το πάθος, την θέληση και τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, ακόμη και 100 Ρεχάγκελ να είχαμε, δεν θα πετυχαίναμε τίποτα Ο Γερμανός προπονητής μας έδωσε την απαραίτητη ηρεμία και κατάφερε να δημιουργήσει μία πραγματική ομάδα».
Στη συνέχεια της συνέντευξης του, ο Τσιάρτας έκανε λόγο και για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίσθηκε η εθνική μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας: «Είναι αλήθεια, ότι η επίθεση δεν ήταν το δυνατό μας σημείο, όπως συνέβη με τις ομάδες της Τσεχίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας. Όμως ήμασταν πολύ καλοί στην αμυντική λειτουργία και αυτό κόστισε ακριβά στους αντιπάλους μας. Στον αγώνα με την Γαλλία δημιουργήσαμε μία ευκαιρία και την αξιοποιήσαμε. Κάτι ανάλογο συνέβη και στους αγώνες με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μόνη αναμέτρηση στην οποία δημιουργήσαμε ευκαιρίες, ήταν στην παράταση του ημιτελικού με την Τσεχία. Το ποδόσφαιρο που παίξαμε δεν ήταν θεαματικό, όμως ήταν πρακτικό και αποτελεσματικό. Κανείς δεν μπορεί να μέμφεται το παιχνίδι μας, γιατί πραγματικά δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά».
Ερωτηθείς, πως αισθάνθηκε, για την απουσία του από τον τελικό της διοργάνωσης, ο Τσιάρτας δεν έκρυψε τα συναισθήματα του: «Ηταν πολύ δύσκολο. Σε κανέναν αγώνα δεν ξεκίνησα στην αρχική ενδεκάδα και αυτό με πείραξε. Όμως δεν μίλησα, γιατί πάνω απ‹ όλα ήταν η κατάσταση στην ομάδα. Τώρα όμως μπορώ να το πω».
Μιλώντας, στη συνέχεια, για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τις επιτυχίες της εθνικής μας, αλλά και της Πόρτο και της Βαλένθια, ο Τσιάρτας, τόνισε: «Δεν πρόκειται για διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού. Απλά, έχουν μικρύνει οι ποδοσφαιρικές αποστάσεις. Τώρα, δεν είναι 5 ή 6 οι ομάδες που μπορούν να κερδίσουν τα πάντα. Υπάρχουν πολλές ομάδες, πολύ καλά οργανωμένες, που δουλεύουν καλά και οι οποίες διαθέτουν καλούς ποδοσφαιριστές. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ καλό για το άθλημα».
Στη συνέχεια, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσληψη του Λουίς Αραγονιές στην εθνική Ισπανίας, τονίζοντας ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να έχουν υπομονή, ο Τσιάρτας εξέφρασε την άποψη ότι η εμφάνιση των «φούριας ρόχας» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχία, αφού εκτιμά ότι οι Ισπανοί στερήθηκαν της τύχης σε καθοριστικά σημεία.
Παράλληλα, ο διεθνής άσος αναφέρθηκε με έμφαση στην κόπωση των ποδοσφαιριστών από την πληθώρα αγώνων, που έχουν κάθε χρόνο στα πόδια τους, φέρνοντας για παράδειγμα τους Μπέκαμ και Ζιντάν, που απογοήτευσαν στο EURO, ενώ μιλώντας για το μέλλον της ποδοσφαιρικής του καριέρας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω κάτι με σιγουριά. Η ΑΕΚ μου οφείλει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και είμαι σίγουρος ότι στις 20 Ιουλίου θα μείνω ελεύθερος. Στη συνέχεια θα σκεφτώ τις όποιες προτάσεις μου γίνουν και θα αποφασίσω. Φυσικά και θα ήθελα να επιστρέψω στο ισπανικό πρωτάθλημα, όμως αυτό εξαρτάται από τις προσφορές που θα δεχθώ».
Πηγή: skai.gr