Τι έγινε και διαλύθηκε ο επικός Άγιαξ των 90s;;;

Θα μπορούσε να είναι δυναστεία. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναλάβει τα τρία σερί πρωταθλητριών ή Τσάμπιονς Λιγκ αν προτιμάτε, όπως ο Άγιαξ των 70s, του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ. Δυστυχώς όμως για τους φίλους του Αίαντα, αυτό δεν έγινε ποτέ. Πλέον, ο Άγιαξ στέκεται σε υψηλό επίπεδο και είναι… διαρκώς στο Champions League. Συχνά, οι φίλοι του στοιχήματος τον επιλέγουν στο app της Betshop απέναντι στα μεγάλα φαβορί. Διότι ακόμα κάνει κάποια… «μπαμ» θυμίζοντας το ένδοξο παρελθόν!

Τα πάντα αρχίζουν από τον Κρόιφ
Δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τον Άγιαξ και να μην ξεκινήσει από τον Κρόιφ. Κέρδισε τα πάντα ως παίκτης, αν και το τελευταίο του πρωτάθλημα το πήρε με τη Φέγενορντ, κάτι που ίσως έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι. Επέστρεψε ως προπονητής για να κατακτήσει δύο Κύπελλα Ολλανδίας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων πριν φύγει το 1989 για την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και να αλλάξει για πάντα το ποδόσφαιρο στην Καταλονία και την Ευρώπη γενικότερα. Τόσο η Μπάρτσα, όσο και η Εθνική Ισπανίας, όπως έχει πει ο ίδιο ο Γκουαρντιόλα συνέχισαν την ιστορία όπως της έβαλε τις βάσεις της ο ιπτάμενος Ολλανδός. 

Ο συνεχιστής του Κρόιφ
Γιατί όμως αυτός ο πρόλογος; Διότι πολύ απλά ο άνθρωπος που θα έχτιζε τον Άγιαξ που θα κατακτούσε το τέταρτο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία του συλλόγου ήταν αυτός που θήτευσε ως μαθητής δίπλα στον Κρόιφ και φυσικά αναφερόμαστε στον Λουίς Φαν Χάαλ. Η σχέση τους ήταν κάκιστη σε προσωπικό επίπεδο. Ο Φαν Χάαλ αποχώρησε για τη Σπάρτα Ρότερνταμ, όταν ο Κρόιφ ήταν ακόμη προπονητής στον Άγιαξ, το 2012 μάλιστα ο Κρόιφ ήθελε να μπλοκάρει την πρόσληψη του Φαν Χάαλ ως τεχνικού διευθυντή στον σύλλογο, ενώ δημόσια δεν έχαναν την ευκαιρία να χτυπήσει ο ένας τον άλλον.

Η αποδοχή της τακτικής
Παρόλα αυτά, όταν ο Φαν Χάαλ ανέλαβε τον Άγιαξ για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 1991 ασπάστηκε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και το 4-3-3 ή 3-4-3 του Κρόιφ και πάνω σε αυτό ξεκίνησε να χτίζει. Βέβαια, σε αντίθεση με τον Κρόιφ, ήθελε απόλυτη πειθαρχία στο γήπεδο και καμία ελευθερία. Και με αυτό πέτυχε. Κατάφερε το 1992 να φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Εκεί έρχεται και το πρώτο του δείγμα με τις μεταγραφές και τις πωλήσεις, κόντρα στις επιθυμίες των φιλάθλων. Πουλάει τον Μπρίαν Ρόι, αλλά από πίσω φέρνει τον 19χρονο Όφερμαρς. η συνέχεια... γνωστή για τον δεύτερο και την τεράστια προσφορά του στον σύλλογο, αλλά και την καριέρα που έκανε. 

Οι επόμενες κινήσεις
Και ο Φαν Χάαλ αρχίζει το... μεγάλο παζάρι. Φέρνει τον άγνωστο Φινλανδό Γιάρι Λιτμάνεν, επιστρέφει ο Ράικαρντ από τη Μίλαν για να αντικαταστήσει τον Γιαν Βάουτερς, ενώ δύο Νιγηριανοί έρχονται στο Άμστερνταμ, ο Κάνου και ο Φίνιντι. Πωλείται όμως ο Μπέργκαμπ στην Ίντερ, εν μέσω οργής του κόσμου για δεύτερη φορά μετά την πώληση του Ρόι.

Η έκρηξη Λιτμάνεν και η σιδηρά άμυνα
Τη σεζόν 1993-94 ο Λιτμάνεν σκοράρει 36 γκολ σε 39 ματς, ενώ η άμυνα με Φαν Ντερ Σαρ, Μπλιντ, Σιλόι, Φρανκ Ντε Μπερ και Ράικαρντ δέχεται μόλις 26 γκολ σε 34 παιχνίδια πρωταθλήματος. Το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1990 είναι γεγονός.

Η τέλεια χρονιά
Κι όμως τα καλύτερα δεν είχαν έρθει. Τη σεζόν 1994-95 ο Άγιαξ σαρώνει τα πάντα. Κάνοντας μόνο δύο μεταγραφές (τον Μπογκάρντε και τον αναπληρωματικό κίπερ, Γκριμ) ο Φαν Χάαλ και ο Άγιαξ κατακτούν τον τίτλο αήττητοι με 27-7-0 και τέρματα 106-28.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα ήταν η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης. Κέρδισε με γκολ του Κλάιφερτ στον τελικό τη Μίλαν του Καπέλο, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε διασύρει την Μπάρτσα του Κρόιφ με 4-0. Δεν θα μπορούσε να πάρει πιο γλυκιά εκδίκηση ο Φαν Χάαλ. 

Η αρχή του τέλους
Την επόμενη χρονιά ο Άγιαξ συνεχίζει στο ίδιο τέμπο. Φτάνει ξανά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέναντί του η Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι. Το ματς ήταν πολύ κλειστό, πήγε στα πέναλτι και εκεί ο Άγιαξ το έχασε. Ήταν η αρχή του τέλους. Ο νόμο Μποσμάν έμελλε να αλλάξει για πάντα το ποδόσφαιρο. Οι Ολλανδοί -και όχι μόνο αυτοί- μπορούσαν να φύγουν πιο εύκολα για πιο χλιδάτα πρωταθλήματα, έτσι και έγινε. Μέχρι το 1999 κανείς από τη χρυσή ομάδα δεν είχε μείνει στο Άμστερνταμ. Όσο για τον Φαν Χάαλ; Το 1997 είχε πάει ήδη στη Βαρκελώνη για να αποδείξει ότι κι εκεί μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από τον Κρόιφ. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε...

Πηγή: skai.gr