Σαριέγκι – P: Βάλτε καρδιά δεν χάνουμε το ντέρμπι

Το paopantou άνοιξε γραμμή με Βασκονία… Εντόπισε τον Γιόσου Σαριέγκι, που μας μίλησε (web radio) με μεγάλη χαρά. Από το γκολ κόντρα στην Ίντερ, φτάσαμε στο κυριακάτικο ντέρμπ στην κουβένται. Μας μετέφερε τις οδηγίες που θα έδινε στα αποδυτήρια, πριν βγει η ομάδα στο γήπεδο. Αν ήταν τώρα στην ομάδα κάπτεν.

Τσαντίστηκε για την “κλοπή” όπως την χαρακτήρισε στο Καραϊσκάκης στο…επικό οφσάιντ του Κατσουράνη. Συγκινήθηκε για τη Λεωφόρο, πορώθηκε με το ντέρμπι. Και αποκάλυψε την επαφή που είχε με τον Παναθηναϊκό.

Καλησπέρα Γιόσου, είμαστε εδώ για να κάνουμε μια ωραία κουβέντα για το ντέρμπι και όχι μόνο. Για αρχή παραμένεις υγιής σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση του κορονοϊού;

Καλησπέρα σε όλους, ευχαριστώ που με καλέσατε. Ευτυχώς παραμένω υγιής, χωρίς να έχω νοσήσει από τον covid-19. Είναι πολύ δύσκολες στιγμές για όλους μας. Και χρειάζεται προσοχή.

Πώς είσαι; Πώς είναι η ζωή σου αυτό τον καιρό, που βρίσκεσαι;

Βρίσκομαι στην Ισπανία, σε ένα μικρό χωριό 5000 κατοίκων και ζω ήρεμα. Βοηθάω με τη γυναίκα μου σε ένα μαγαζί με παιχνίδια. Επίσης εργάζομαι στο δημαρχείο του χωριού. Μπορώ να πω ότι η ζωή μου έχει γίνει πολύ ήρεμη. Επίσης είχα δουλέψει και στις ακαδημίες της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Κάπου εδώ να πω ότι μου είχε γίνει πρόταση από τον Παναθηναϊκό για να αναλάβω πόστο.

Αποκάλυψη λοιπόν. Για πες μας τι πόστο σου είχαν ζητήσει να αναλάβεις και γιατί δεν δέχτηκες την πρόταση του συλλόγου;

Πριν 5-6 χρόνια μου είχαν ζητήσει να είμαι ένας εκ των βοηθών του προπονητή στον Παναθηναϊκό, αλλά τότε τα παιδιά μου ήταν πάρα πολύ μικρά και δεν ήθελα να ξαναμετακομίσουμε. Επίσης, εκείνη την περίοδο έπαιζε κάποιος Ισπανός στον Παναθηναϊκό και ήθελαν να τον βοηθήσω, για να προσαρμοστεί καλύτερα. Θα ήμουν δεύτερος ή τρίτος προπονητής.

Την Κυριακή αγωνιζόμαστε κόντρα στον Ολυμπιακό. Σου έχουν λείψει αυτά τα παιχνίδια;

Φυσικά, είναι ιδιαίτερα παιχνίδια. Όταν είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού, αυτά τα ματς είναι τα πιο σημαντικά μέσα στη σεζόν και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για τους οπαδούς μας αυτό το παιχνίδι. Από την πρώτη μέρα μπαίνεις το κλίμα για αυτά τα παιχνίδια. Φυσικά θα ήθελα να αγωνιστώ ξανά.

Πως πρέπει να προετοιμάζεται ένας παίκτης για αυτά τα ντέρμπι;

Δεν είναι εύκολο, πρέπει να είσαι ψύχραιμος. Στην Ελλάδα προετοιμάζονται ένα μήνα για αυτό το παιχνίδι. Για να κάνεις ένα καλό παιχνίδι , πρέπει να αποβάλλεις το άγχος και να σκέφτεσαι μόνο αυτά που έχεις να κάνεις στο γήπεδο. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί οι οπαδοί σου υπενθυμίζουν συνέχεια τη σημασία αυτού του αγώνα, οπότε εύκολα μπορείς να αγχωθείς.

Το γήπεδο, ωστόσο θα είναι άδειο. Η παρουσία του κόσμου συνήθως δεν σε κάνει να προσπαθείς πιο σκληρά σε αυτά τα ματς;

Χωρίς κόσμο είναι σαν προπόνηση και για να ανταπεξέλθεις πρέπει να μπεις με την “κατάλληλη” νοοτροπία. Σε άδειο γήπεδο φωνάζεις λίγο και λόγω της ηχούς ακούς της φωνής σου.

Έχεις παίξει και στη Λεωφόρο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Έχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με το ΟΑΚΑ;

Έχω παίξει και μερικές σεζόν στη Λεωφόρο. Προτιμώ τη Λεωφόρο πολύ περισσότερο από το ΟΑΚΑ, γιατί είναι μικρό γήπεδο και η ατμόσφαιρα είναι απίστευτη. Το ΟΑΚΑ δεν ήταν πάντα γεμάτο, οπότε είναι λογικό να είναι πιο ζεστή η ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο. Οπότε επιλέγω Λεωφόρο 100%. Είναι περισσότερο έδρα.

Υπάρχει κάποια ιστορία από ντέρμπι που να σου έχει μείνει;

Θυμάμαι πολλές ιστορίες. Μια από αυτές είναι η γέννηση του γιου μου παραμονή, ήρθε 2 μέρες πριν το ντέρμπι που χάσαμε με 0-1 στο ΟΑΚΑ. Ήμουν στο νοσοκομείο( στο ΥΓΕΙΑ) και επειδή ήμουν τραυματίας δεν μπήκα στην αποστολή. Αυτό που θυμάμαι είναι να είμαι στο νοσοκομείο με τη γυναίκα μου και ακούγαμε την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα από τόσο μακριά. Ήταν κρίμα γιατί χάσαμε 0-1, ενώ ο αντίπαλος δεν έκανε τίποτα πέρα από μια τελική, ενώ εμείς κάναμε εκπληκτικό ματς. Απίστευτο ματς και εγώ δεν μπορούσα να βοηθήσω.

Κάτι άλλο που να σου έχει μείνει από αυτά τα παιχνίδια;

Φυσικά, δεν μπορώ να ξεχάσω την κλοπή στο Καραϊσκάκης. Ήμασταν 1-1 και κάνει το 1-2 ο Κατσουράνης, και ο διαιτητής δίνει απίστευτο οφσάιντ, όταν 2 παίκτες τους ήταν πάνω στη γραμμή. Αυτά δεν γίνονται. Μετά αυτοί σκόραραν με γκολ στο 90 και χάσαμε. Δεν ήταν και τόσο κανονικό. Δεν ξεχνάω ποτέ αυτό το ματς γιατί μας έκλεψαν μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Μετά από αυτό οι οπαδοί τους μπήκαν στο γήπεδο και μας χτυπούσαν.

Τι θα συμβούλευες στους συμπαίκτες σου αν ήσουν αρχηγός του Παναθηναϊκού πριν από ένα τέτοιο ματς; Πώς θα τους “έφτιαχνες”;

Πάντα το ίδιο θα έλεγα σαν αρχηγός. “Πάμε να δώσουμε το 200%, με ψυχραιμία και θα τους κερδίσουμε. Βάλτε ψυχή, βάλτε πάθος και καρδιά και δεν θα χάσουμε με τίποτα το ντέρμπι”

Οι οπαδοί του Τριφυλλιού σε θυμούνται για την απόδοση σου γενικά. Αλλά εσύ τους έδωσες άλλο ένα λόγο, το γκολ στο Μεάτσα κόντρα στην Ίντερ. Θυμάσαι;

Φυσικά, δεν γίνεται να το ξεχάσω, ήταν το σημαντικότερο γκολ στην καριέρα μου και χαίρομαι που σημαίνει πολλά για τους οπαδούς του Τριφυλλιού. Πάντα με θυμούνται και με ευχαριστούν για αυτό το γκολ και αφού είναι σημαντικό για αυτούς, είναι και για μένα.

Αν είχες πρόταση από τον Παναθηναϊκό, θα συνεργαζόσουν με την ομάδα;

Φυσικά και θα βοηθούσα τον Παναθηναϊκό, γιατί τον αγαπάω. Η πόρτα μου για το σύλλογο είναι πάντα ανοιχτή. (Την υπόλοιπη συνέντευξη 20 λεπτών – με όσα δεν γράψαμε – μπορείτε να την ακούσετε στο Podcast.

Ρεπορτάζ Νίκος Παγκάκης, επιμέλεια Γιάννης Καρατζάς

Πηγή: PAOPANTOU