Κλείσιμο

Roland Garros - Μπόρις Μπέκερ: Όλα μέχρι τώρα δείχνουν Τσιτσιπά - Oι «μονομάχοι του μέλλοντος»

Στη σκιά των γιγάντων του τένις, του Ισπανού Ραφαέλ Ναδάλ και του Σέρβου Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Γερμανός Αλεξάντερ Ζβέρεφ, που γεννήθηκε στο Αμβούργο, αγωνίζεται σήμερα Παρασκευή στον ημιτελικό του Roland Garros για το δεύτερο τελικό σε Grand Slam στην καριέρα του. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πικρή ήττα στο US Open από τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιέμ, απομένει ένα ακόμη βήμα στον καλύτερο τενίστα της Γερμανίας, για να περάσει στον τελικό σε ένα ακόμη Grand Slam και ίσως τον κερδίσει.

Μονομάχοι του μέλλοντος

Ενώ ήταν αναμενόμενο στον άλλον ημιτελικό να φτάσουν ο Ναδάλ, που έχει σηκώσει 13 φορές το κύπελλο του Roland Garros, και το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη Τζόκοβιτς, δεν ήταν αναμενόμενο ότι ο Ζβέρεφ θα αναμετρηθεί με τον Στέφανο Τσιτσιπά, Προς το παρόν πρόκειται για μια μονομαχία δύο αντιπάλων. Όχι για πολύ ακόμη. Κατά την άποψη του μύθου του τένις Μπόρις Μπέκερ, πολύ γρήγορα αυτό θα αλλάξει. "Βλέπω τους δύο και τα επόμενα χρόνια να μονομαχούν σε τελικούς" πρόβλεψε σε διαδικτυακή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Eurosport, όπου σχολιάζει αγώνες στο πλαίσιο του Roland Garros. "Υπό αυτήν την έννοια είναι η πρώτη μονομαχία σε μια σειρά από άλλα σημαντικά ματς”. Μιλώντας στο αθλητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SID ο Μπέκερ έδωσε κι άλλες πληροφορίες. “Οι δύο τους γνωρίζονται πολύ καλά, ως έφηβοι έκαναν προπονήσεις μαζί και έχουν φιλοξενηθεί παρέα σε οικογένειες. Διατηρούν μακρά σχέση, γνωρίζονται πολύ καλά, όμως βρίσκονται ακόμη στην αρχή της καριέρας τους, θα παίζουν ως αντίπαλοι για τα επόμενα 10,15 χρόνια. Ωστόσο ο μέχρι τώρα απολογισμός δείχνει τον Τσιτσιπά”.

Χθες ο Ζβέρεφ βρέθηκε δύο φορές στο αγαπημένο του βοηθητικό γήπεδο 29. Αλλά σε αντίθεση με προχθές, που μετά από την νίκη του στον προημιτελικό με τον Ισπανό Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα προπονήθηκε πολύ εντατικά, χθες το πρόγραμμα ήταν πιο ελαφρύ και εξαντλήθηκε σε ελαφρά προθέρμανση με χαλαρή ανταλλαγή διαφόρων χτυπημάτων. "Όλα όπως ακριβώς γίνονται συνήθως" λέει ο αδελφός και μάνατζερ του Ζβέρεφ Μίσα στο Eurosport. Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ είναι ο πρώτος Γερμανός, μετά τον Μίχαελ Στιχ πριν από 25 χρόνια, που καταφέρνει να φτάσει στον ημιτελικό του Roland Garros. Ωστόσο δεν φαίνεται να είναι κάτι που τον ευχαριστεί. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος για δάκρυα χαράς” λέει ο 24χρονος Ζβέρεφ. “Είμαι εδώ για να παίξω και να κερδίσω το τουρνουά”. Το ότι ο μέχρι τώρα απολογισμός του με τον ισχυρό Τσιτσιπά, που πριν τη French Open κέρδισε το τουρνουά στο Μόντε Κάρλο και στη Λυόν, είναι αρνητικό, τον ανησυχεί τόσο λίγο, όσο το γεγονός ότι σε επίπεδο Grand Slam δεν έχει αναμετρηθεί μέχρι τώρα με κανένα παίκτη ανάμεσα στους δέκα πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο δεύτερος ημιτελικός

“Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο”, λέει και τελειώνει κάθε συζήτηση. Αλλά ο Ζβέρεφ ξέρει ότι θα πρέπει να τα δώσει όλα απέναντι στο νούμερο 5 παγκοσμίως: τον Τσιτσιπά. “Θα πρέπει να ανεβάσω αισθητά το επίπεδό μου” παραδέχεται, “αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρω”. Κατά την άποψη του Μπόρις Μπέκερ εξαρτάται από το σε ποια φόρμα θα βρεθούν οι δύο μονομάχοι την ημέρα του ματς για να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής. Στον άλλο ημιτελικό, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο δραματικά, δεδομένου ότι ο Ναδάλ θεωρείται φαβορί, ακόμη κι αν ο Τζόκοβιτς είναι το νούμερο ένα παγκοσμίως. Ανάμεσα στον Ναδάλ και το Παρίσι υπάρχει ένας απίστευτα στενός σύνδεσμος. Από τα 105 ματς έχει κερδίσει τα 105. 13 φορές σήκωσε το κύπελλο ψηλά στον ουρανό των Παρισίων.

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να έχεις για αντίπαλό σου τον Ναδάλ στο κεντρικό γήπεδο του Roland Garros“ παραδέχεται ο Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος σε όλο το διάστημα προς τον ημιτελικό έπρεπε να λύσει πολλά προβλήματα, αλλά δεν τον αφήνει η επιθυμία μέχρι το τέλος της καριέρας του να κερδίσει όσα περισσότερα Grand Slam μπορεί. Πριν από αυτόν βρίσκονται ο Ρότζερ Φέντερερ με 20 νίκες και ο Ναντάλ με 20. Αλλά και ο Ναδάλ ξέρει φυσικά ότι εάν πάρει την επόμενη νίκη, θα ξεπεράσει τον Φέντερερ. “Το ματς θα είναι οριακό. Θα πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου” παραδέχεται ο Ναδάλ. Η φράση αυτή από το στόμα του ηχεί στο Παρίσι σαν την μεγαλύτερη απειλή. Αύριο θα ξέρουμε.
 

Πηγή: DW: Λαρς Ράϊνφελντ/ Ειρήνη Αναστασοπούλου