Πιτίνο: Εύσημα στον Φριντέτ - Ομπράντοβιτς: Ό,τι χειρότερο το άδειο γήπεδο

Τα εύσημα στον Τζίμερ Φριντέτ για την άμυνά του απέμεινε ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος στάθηκε και στην απουσία του κόσμου από το γήπεδο λόγω της τιμωρίας του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ρικ Πιτίνο στη συνέντευξη Τύπου:

- Για το ματς με τη Φενέρμπαχτσε, την τιμωρία του Παναθηναϊκού και την άμυνα της ομάδας του: «Δεν περίμενα ποτέ να πω ότι η άμυνα του Φριντέτ θα μας βοηθούσε. Παίρνει τα εύσημα ο Τζίμερ για την άμυνά του. Ίσως να μην το περίμενε ούτε και εκείνος. Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μέρος των νικών μας. Έχουμε ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα έδρας που έχω δει εδώ και 42 χρόνια. Απόψε λίγο έλειψε να μας κόστιζε μια νίκη η απουσία τους. Έχουμε μια οικογένεια ιδιοκτητών στην ομάδα, που δεν καταλαβαίνω ως Αμερικανός. Εμείς βγάζουμε χρήματα, δεν χάνουμε εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Εκείνοι χάνουν πάρα πολλά χρήματα, επειδή αγαπούν τον Παναθηναϊκό. Ο ιδιοκτήτης μας ξοδεύει πάρα πολλά εκατομμύρια, αντί να είναι σε ένα ταξίδι και να κάθεται. Δεν είχαμε χρόνο για ξεκούραση, ούτε για προπόνηση. Δεν έχω δει ξανά τέτοιο σερί αγώνων, μια τόσο δύσκολη περίοδο. Ο πρώτος στόχος μου ήταν να βάζω τον Παπαγιάννη να παίζει όπως πέρσι. Απόψε ήταν εξαιρετικός. Δεν ήταν "τεμπέλης" στην άμυνα στο pick ‘n’ roll. Ήταν ενεργός. Με ενθουσίασε. Έτσι ήθελα να παίζει και πέρυσι. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος μου. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στον Παπαπέτρου. Ήταν στο νοσοκομείο όλη μέρα με ορούς. Χθες είχε πυρετό. Το 90% των παικτών δεν θα έπαιζαν. Εκείνος έπαιξε και ήταν καθοριστικός».

- Για το πρόγραμμα της ομάδας του: «Το μεγάλο πρόβλημα από το ξεκίνημα της σεζόν είναι στην άμυνα στο 1vs1. Όταν εγώ μαρκάρω εσένα, την προσωπική άμυνα. Εκεί είναι το πρόβλημα. Στο πρώτο μέρος από τέτοιες φάσεις δεχτήκαμε 20 πόντους. Θέλω να παίζουμε και καλή ατομική άμυνα. Γυρίσαμε από τη Βαρκελώνη, είχαμε μια μέρα, ενώ ήμασταν κουρασμένοι και πήγαμε να παίξουμε στο Περιστέρι. Πάντα θες να νικάς, όμως κάποιες φορές "θυσιάζεις" πράγματα για τον επόμενο αγώνα. Αύριο θα ξυπνήσουμε, θα προπονηθούμε στις 11:30 και θα πάμε στο Τελ Αβίβ, απέναντι σε μια εξαιρετική και αθλητική ομάδα. Μετά έχουμε τη Ρεάλ, την ΤΣΣΚΑ, την Αρμάνι. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα. Όμως, θέλω να παίζουμε κάθε μας σαν να είναι το τελευταίο μας. Ύστερα από αυτό το πρόγραμμα πιστεύω μπορούμε να κάνουμε το σερί μας. Μετά τον Ιανουάριο θα μπορούμε να κάνουμε παιχνίδι σαν το αποψινό τρίτο δεκάλεπτο».


- Για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού: «Σούταραν με 76% στο δίποντο στο πρώτο μέρος. Στην επανάληψη παίξαμε καλύτερη άμυνα και πήραμε τα ριμπάουντ. Με νοιάζει να ακουμπάμε την μπάλα στη ρακέτα. Κρατάμε στατιστικό γι' αυτό. Ήμασταν εξαιρετικοί σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε να τελειώνουμε τις φάσεις με τον παίκτη να μπαίνει μέσα στη ρακέτα. Δεν είμαστε τρομεροί στο ποστ. Ο ΝτεΣόν είναι καλός, αλλά όχι δεν έχει τόσο μεγάλο μέγεθος. Θέλουμε να κάνουμε τον Παπαγιάννη πιο δυνατό. Ο Ίαν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε λίγους μήνες».

- Για τον Κώστα Σλούκα: «Συγχαρητήρια στον σούπερ γκαρντ μου στην Εθνική, τον Κώστα Σλούκα. Έπαιξε 37 λεπτά με 15 πόντους και 8 ασίστ. Ανυπομονώ να τον κοουτσάρω, γιατί ήταν απίστευτος».

- Για το γεγονός πως δεν έγινε φάουλ στο φινάλε της αναμέτρησης: «Θέλαμε να κάνουμε φάουλ. Πιστεύω πως πρέπει να κάνεις φάουλ. Μια φορά είχα χάσει ένα ματς από φάουλ. Χάθηκε η βολή, χάθηκε το ριμπάουντ και σκόραραν οι αντίπαλοι. Πιστεύω στο φάουλ, ζητήσαμε φάουλ. Ο Ντίνος πάγωσε και δεν έκανε φάουλ, φοβήθηκε για να μην δώσει τετράποντο. Πιστεύω πως πρέπει να κάνεις φάουλ. Δεν κάνουμε τόσο καλά block outs, δεν έχουμε τόσο μεγάλα κορμιά, πέραν του Παπαγιάννη και του Βουγιούκα. Θεωρώ πως πρέπει να γίνεται φάουλ σε αυτές τις περιστάσεις».

- Για τις βολές της ομάδας του: «Χάσαμε πέντε βολές στο φινάλε. Πρέπει να τις βάζουμε αυτές, για να καθαρίζουμε τον αγώνα. Ευτυχώς υπάρχει και ο Τζίμερ, που ευστόχησε στο τέλος. Αν χάνει βολές ο Τζίμερ είναι είδηση. Οι χαμένες βολές μας είχαν στοιχίσει και στο Περιστέρι».

- Για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και το πρόγραμμα στη συνέχεια: «Θα παίξουμε με την πιο αθλητική ομάδα της Ευρωλίγκας. Θα πρεσάρουν τον Καλάθη για να τον βγάλουν εκτός ρυθμού, θα είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Θέλω να δω πόσο καλύτεροι θα γίνουμε. Βλέπω το πρόγραμμά μας και λέω: "ας γυρίσουμε σπίτι να κερδίσουμε". Όμως, βλέπω πως δεν έχουμε εντός έδρας ματς σε αυτό το διάστημα».

- Για τον κόσμο και το κάπνισμα: «Ξαναλέω: ο κόσμος μας είναι το καλύτερο πλεονέκτημα έδρας που έχω δει. Το ίδιο ισχύει και όταν παίζουμε εκτός έδρας. Όμως, όταν επιστρέψουμε στο γήπεδο, ας περιμένουμε την Πρωτοχρονιά και την 4η Ιουλίου των ΗΠΑ, για να ανάψουμε βεγγαλικά και τα καπνογόνα. Θα πάμε όλοι μαζί να τα ανάψουμε τότε στις πλατείες. Τελευταίο πράγμα που θέλω να σας πω αφορά το κάπνισμα. Όλοι οι φίλοι μου στις ΗΠΑ έχουν μπαρ και εστιατόρια. Θυμάμαι ότι στις πρώτες σειρές κάπνιζαν και μετά όχι στα αεροπλάνα. Είμαι αρκετά μεγάλος. Όταν πέρασε ο νόμος τότε έλεγαν πως θα χάσει ο κόσμος τις δουλειές του με τον αντικαπνιστικό νόμο. Μέσα σε έξι μήνες, δεν μπορούσες να μπεις σε μπαρ ή εστιατόριο και όλοι έπιναν περισσότερο. Ήταν νευρικοί, γιατί δεν μπορούσαν να καπνίσουν. Οι ιδιοκτήτες έβγαζαν περισσότερα χρήματα, γιατί ο κόσμος δεν τα ξόδευε στα τσιγάρα. Έχετε άλλες ερωτήσεις για το μπάσκετ; Αν δεν σας δω όλους, σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά».

Ομπράντοβιτς: Έκπληξη για εμένα ότι η τιμωρία ανακοινώθηκε χθες 

Στο κακό τρίτο δεκάλεπτο της ομάδας του αναφέρθηκε ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός πως το άδειο γήπεδο είναι ό,τι χειρότερο για το μπάσκετ, ενώ τόνισε έκπληκτος για το ότι η τιμωρία του Παναθηναϊκού ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωλίγκα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς:

- Για την ήττα από τον Παναθηναϊκό: «Τι να πω πέραν του να συγχαρώ τον Παναθηναϊκό για την νίκη του; Παίξαμε καλά στο πρώτο μέρος. Ως συνήθως, το τρίτο δεκάλεπτο ήταν κακό. Βρεθήκαμε σε θέση για να έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε. Κάναμε και πάλι τα λάθη, που κάναμε και στα προηγούμενα παιχνίδια μας. Αυτό είναι».


- Για τα ριμπάουντ και την άμυνα της ομάδας του: «Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε δικαιολογίες, θα πούμε για τους τραυματισμούς. Πιστεύω πως έχουμε ποιότητα για να παίξουμε καλύτερα. Τα ριμπάουντ είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του μπάσκετ. Ξεκινούν από τη θέληση και από τους παίκτες που πεινούν για νίκες. Αν έχεις πρόβλημα στα ριμπάουντ πρέπει να είσαι πιο επιθετικός. Στο φινάλε τα στατιστικά λένε πως είχαμε οκτώ παραπάνω κατοχές από τον Παναθηναϊκό. Εκείνοι σούταραν 10 παραπάνω βολές, δηλαδή συν πέντε κατοχές. Άρα, έχουμε τρεις κατοχές παραπάνω. Χρειάζεται ισορροπία λαθών και προσπαθειών. Όμως, αυτό είναι το μπάσκετ, το σημαντικό είναι να βάζεις την μπάλα στο καλάθι. Χάσαμε 5-6 πολύ εύκολα λέι-απ. Είχαμε 5/23 τρίποντα. Ίσως 2-3 εξ αυτών να ήταν πάνω σε άμυνα, τα περισσότερα ήταν εύκολα. Έτσι είναι το μπάσκετ».

- Για το άδειο ΟΑΚΑ: «Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στο μπάσκετ. Ελπίζω να μην γίνει ξανά σε κανένα γήπεδο. Όλοι πρέπει να το σκεφτούν, για να έχουμε τη διοργάνωση που μας αρέσει και να καταλάβουμε πως όλοι προσπαθούμε για τον κόσμο. Τι θέλω να πω; Έχουμε κανόνες. Πρέπει να συζητήσουμε αυτούς τους κανόνες. Όλοι μαζί, πρώτα από όλα οι ιδιοκτήτες, για το αν αυτοί οι κανόνες είναι σωστοί. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε πως στα γήπεδα θέλουμε κόσμο που τους αρέσει το μπάσκετ, όχι χούλιγκαν. Διάβασα τι είπε ο κόουτς Πιτίνο. Ήταν έκπληξη και για εμένα ότι η τιμωρία ανακοινώθηκε χθες. Πριν από το ματς ήρθαν 30-40 οπαδοί από την Τουρκία στην Ελλάδα. Έμειναν στο ξενοδοχείο, δεν μπόρεσαν να δουν το ματς, ενώ είχαν πληρώσει εισιτήρια και διαμονή. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Ξέρω πόσο πολύ αρέσει το μπάσκετ στον κόσμο εδώ».

- Για το αν το πιο δύσκολο κομμάτι για εκείνον είναι να αλλάξει τη ψυχολογία των παικτών του: «Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, είμαι από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ στο γήπεδο. Δεν ξέρω, πιστέψτε με. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, δεν ξέρω. Η προπόνησή μας είναι ακόμα καλύτερη από το πώς παίζουμε. Είναι ένα καλό παράδειγμα η φάση με τον χαμένο αιφνιδιασμό μας, που αντί για λέι-απ, κάναμε λάθος»

Πηγή: sport-fm.gr