Ο Τζόκοβιτς βασιλιάς στο Γουίμπλεντον μετά από θρυλικό τελικό με Φέντερερ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε τον τίτλο του Γιούμπλεντον μετά από έναν επικό τελικό όπου επικράτησε του Ρότζερ Φέντερερ με 3-2 σετ.

Σε έναν αγώνα που διήρκεσε 4:55 ώρες, που αποτελεί ρεκόρ για τελικό Γιούμπλεντον, ο Σέρβος εμφανίστηκε πιο ψύχραιμος στις κρίσιμες καμπές και κέρδισε τα τρία σετ του σε τάι-μπρέικ.

Ο 32χρονος Τζόκοβιτς έχει πλέον στην τροπαιοθήκη του πέντε τίτλους Γιούμπλεντον και 16 τίτλους σε διοργανώσεις Γκραν Σλαμ. Οι μοναδικοί παίχτες με μεγαλύτερες συλλογές είναι ο σχεδόν 38χρονος Φέντερερ, που έχει κατακτήσει 20, και ο Ράφαελ Ναδάλ με 18. Πρόκειται για τον τρίτο τελικό στο All England Club όπου ο «Νόλε» επικρατεί του «Σπουδαίου».

Ο Φέντερερ είχε την ευκαιρία να κερδίσει για ένατη φορά στο γρασίδι του Λονδίνου. Στο πέμπτο σετ έσπασε το σερβίς του Σέρβου, προηγήθηκε με 8-7 στα γκέιμς, και είχε δύο ευκαιρίες να τελειώσει το παιχνίδι.

Ο Τζόκοβιτς ωστόσο δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Ισοφάρισε σπώντας στο σερβίς του Ελβετού και οδήγησε το τελευταίο σετ σε τάι-μπρέικ, καθότι οι καινούργιοι κανονισμοί ορίζουν πως το σκορ δεν μπορεί να πάει πέρα από το 12-12 στα γκέιμς. Έως πέρυσι το τελευταίο σετ έπρεπε να λήξει με διαφορά δύο γκέιμς, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως το τελικό σκορ θα ήταν 30-28.

Ο Φέντερερ πέτυχε 94 νικηφόρα χτυπήματα έναντι 54 του αντιπάλου του και είχε 25 άσους έναντι 10 του Σέρβου. Ο Ελβετός ωστόσο υπέπεσε σε 61 αβίαστα λάθη, ενώ ο Τζόκοβιτς κατέγραψε 52.

Ο τελικός εν τέλει κρίθηκε στο γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς αποδείχτηκε πιο σταθερός στα τρία τάι-μπρέικ, όπου ο Φέντερερ απέσπασε μόλις πέντε, τέσσερις και τρεις πόντους αντίστοιχα.

Ένας ακόμα παράγοντας φαίνεται πως ήταν η κόπωση, καθώς ο πρεσβύτερος Φέντερερ φαινόταν πιο αδύναμος προς το τέλος, έχοντας 5.806 μέτρα στην αγωνιστική δράση, σχεδόν 200 περισσότερα από τον αντίπαλό του.

Στις δηλώσεις τους μετά το τέλος του αγώνα οι δύο ζωντανοί θρύλοι αναγνώρισαν το μέγεθος του αντιπάλου τους, σε μία ένδειξη αλληλοσεβασμού.
Πηγή: skai.gr