Με αναβολικά «χτίζουν» σώμα οι νέοι

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει στο μαθητικό πληθυσμό, ακόμα και σε ερασιτέχνες αθλητές που δεν κάνουν πρωταθλητισμό, η χρήση αναβολικών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής, Γιώργο Χρούσο, από στοιχεία προκύπτει ότι το 5% Ελλήνων νέων, ηλικίας από 14 έως 18 ετών, χρησιμοποιούν κατά καιρούς αναβολικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως από τα αγόρια, τα οποία έχουν στόχο να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους και να βελτιώσουν της εξωτερική τους εμφάνιση.
Τα ανδρογόνα, η τεστοστερόνη και άλλες τυπικά απαγορευμένες ουσίες μπορούν να βρεθούν μέσω του διαδικτύου ή να τις προμηθευτούν οι νέοι από κάποια γυμναστήρια. «Οι νέοι αγνοούν τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών», τόνισε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι οι νέοι αγοράζουν εύκολα τα αναβολικά από το ίντερνετ.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η χρήση των αναβολικών μπορεί να προκαλέσει στα αγόρια στειρότητα ή ολιγοσπερμία, γυναικομαστία, ακόμη και ατροφία των όρχεων. Στις νέες γυναίκες η πιο σημαντική παρενέργεια είναι η αρρενοποίηση τους, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και στα δυο φύλλα υπάρχουν σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς τα αγόρια εμφανίζουν ευερεθιστικότητα.
Πηγή: skai.gr