Κλείσιμο

Κατηγορίες από Ελβετό εισαγγελέα προς τον πρόεδρο της FIFA για «κακοδιαχείριση»

Ο Ελβετός εισαγγελέας Στέφαν Κέλερ ανέφερε την Πέμπτη (10/12) πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ενοχής του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο για «κακοδιαχείριση», αναφορικά με την πτήση του με ιδιωτικό τζετ που πληρώθηκε από την παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.

Αυτή η νέα κατηγορία, που δεν αποτελεί επίσημα αντικείμενο έρευνας, ήρθε να προστεθεί στη διαδικασία που κινήθηκε στις 30 Ιουλίου εναντίον του Ιταλού-Ελβετού προέδρου της FIFA για «υποκίνηση κατάχρησης εξουσίας», «παραβίαση επίσημου απορρήτου» και «παρεμπόδιση ποινικών διαδικασιών».

«Με βάση τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με μια ιδιωτική πτήση μεταξύ Σουρινάμ και Ελβετίας, που χρονολογείται από το 2017, ο εισαγγελέας Στέφαν Κέλερ θεωρεί πως πρέπει να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για κακοδιαχείριση» ανέφερε το δελτίο Τύπου των εισαγγελικών αρχών της Ελβετίας.

Συμπληρώνοντας πως «...επειδή δεν είναι αρμόδιος για την έναρξη μιας τέτοιας έρευνας ως εκ τούτου διαβίβασε τα συμπεράσματά του στην Εισαγγελία της Συνομοσπονδίας (MPC), στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία». Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της περιφέρειας του Όμπολντεν, στο κέντρο της χώρας, Στέφαν Κέλερ διορίστηκε ως «έκτακτος εισαγγελέας» στις αρχές Ιουλίου για να διερευνήσει υποψίες συμπαιγνίας, μεταξύ της FIFA και του πρώην επικεφαλής του MPC Μάικλ Λάουμπερ.

Οι έρευνές του αφορούν τρεις μυστικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016 και το 2017 μεταξύ του Λάουμπερ και του Ινφαντίνο, που δεν καταγράφηκαν ποτέ επίσημα, στις πολλαπλές διαδικασίες που ξεκίνησαν από το 2015 εντός της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Η υπόθεση οδήγησε τον Λάουμπερ το καλοκαίρι, ωστόσο τα εσωτερικά πειθαρχικά όργανα και η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA αθώωσαν τον Ινφαντίνο στα μέσα Αυγούστου. Ο πρόεδρος της FIFA χαρακτήρισε παράλογες τις κατηγορίες περί «συμπαιγνίας» και τόνισε ότι το μόνο που ήθελε, ήταν να αποδείξει στον Λάουμπερ, το πόσο άλλαξε η FIFA «...από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους» της εποχής του προκατόχου του Ζεπ Μπλάτερ.

Η FIFA αντέδρασε έντονα σε αυτή τη νέα κατηγορία από την πλευρά του εισαγγελέα Στέφαν Κέλερ, υποστηρίζοντας τον Ινφαντίνο: «Αυτό το δελτίο τύπου είναι κακόβουλο και δυσφημιστικό και δείχνει την ακραία προκατάληψή του.

Οι μέθοδοι του έκτακτου εισαγγελέα Στέφαν Κέλερ και η επιλογή του να κατηγορεί και να βλάπτει, εκδίδοντας δελτία Τύπου χωρίς να αντιλαμβάνεται να όρια της δυσφήμισης απορρίπτονται με τον ισχυρότερο τρόπο από τη FIFA και τον πρόεδρό της» ανέφερε η ανακοίνωση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, συμπληρώνοντας πως «...η FIFA και ο πρόεδρός της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για να τερματίσουν αυτές τις αβάσιμες και λανθασμένες κατηγορίες».

Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα, ο Κέλερ κάλεσε σε ακρόαση την Τετάρτη (9/2) τον Ζεπ Μπλάτερ ως «...άτομο που κλήθηκε να δώσει πληροφορίες», παρά το γεγονός ότι ο 84χρονος Ελβετός διώχθηκε νομικά το 2015 για «κακοδιαχείριση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: FIFA