Εύκολα στους οκτώ...

Μπορεί η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ της εθνικής Ελλάδος και της Πορτογαλίας να είναι μεγάλη, ωστόσο η νίκη με 8567 του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αλλά κυρίως η εμφάνιση του. κρίνεται ενθαρρυντική για το μέλλον του στην διοργάνωση.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της ελληνικής ομάδας, ο Δήμος Ντικούδης με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ και ο Δημήτρης Διαμαντίδης (13 πόντους).

Με αυτό το αποτέλεσμα η πρωταθλήτρια Ευρώπης κατέλαβε την τρίτη θέση στον 5ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τον ηττημένο της αυριανής αναμέτρησης μεταξύ της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.

Με όρεξη να τρέξουν μπήκαν στο γήπεδο οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Διαμαντίδης με 5 συνεχόμενους πόντους του που έμειναν αναπάντητοι και ο Ντικούδης με δίποντο έδωσαν το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα με +5 (72).

Οι Πορτογάλοι με τρίποντα κατάφεραν να κρατηθούν κοντά στο σκορ. Ο Παπαδόπουλος όμως, περνώντας τη μπάλα μέσα στο καλάθι, έδωσε προβάδισμα στο ελληνικό συγκρότημα με 128. Ωστόσο, η εκνευριστική ευστοχία των Πορτογάλων από τα 6,25 έφερε τα πάνω κάτω στο ματς.

Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 17, Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 13, Παπαλουκάς 8, Κακιούζης 8, Σπανούλης 10, Βασιλόπουλος 5, Μπουρούσης, Ζήσης 5, Πελεκάνος 5, Παπαδόπουλος 9

Πορτογαλία (Βαλεντίν Μέλιτσουκ):
Mινιάβα 5, Φερνάντες, Ράμος 3, Κούνια 10, Ζορντάο 8, Ντα Σίλβα 6, Γκόμες 4, Κοέλιο 2, Σιμάο 2, Εβόρα 4, Μιράντα 6, Σάντος 17 Η πορτογαλική ομάδα όχι μόνο κατάφερε να μείνουν κοντά στο σκορ αλλά πέρασαν μπροστά με 1412, με καταιγισμό τριπόντων. Παρόλα αυτά, το ελληνικό συγκρότημα με την είσοδο του Μιχάλη Κακιούζη, μπόρεσε να περάσει πιο εύκολα την μπάλα μέσα στη ρακέτα, βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση.

Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους παίκτες του Μέλιντσουκ να είναι μπροστά με 1716, έχοντας ως βασική πηγή σκοραρίσματος τα σουτ πίσω από τα 6,25.

Μεταμορφωμένη προς το καλύτερο εμφανίστηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο η ελληνική ομάδα έχοντας ως τρόπο παιχνιδιού να περνά τη μπάλα μέσα στην ρακέτα. Πότε ο Ντικούδης και πότε ο Κακιούζης φόρτωναν το αντίπαλο καλάθι, ενώ την ίδια ώρα οι Πορτογάλοι συνέχισαν να σουτάρουν σαν τρελοί από τα 6,25. Όπως ήταν φυσιολογικό κάποια στιγμή αυτά τα σουτ που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τραβηγμένα από τα μαλλιά, δεν θα έβρισκαν στόχο.

Το σκορ από μετατράπηκε από 1617 σε 2517 και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Οι έλληνες διεθνείς με την ίδια συνταγή κατάφεραν να δώσουν προβάδισμα με +15 (4429), δείχνοντας πλέον ότι πατάνε γερά στα πόδια τους και έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού βασιζόμενοι σε ορθές επιλογές στην επίθεση και σχετικά καλή άμυνα. Η εθνική Ελλάδος πήγε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου με +11 (4534).

Με ιδανικό τρόπο ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο η Πορτογαλία. Ο Ζορντάο με βόμβα τριών πόντων έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό πόντων και συγκεκριμένα στο +8 (4537). Η απάντηση από την εθνική ήταν άμεση και ήρθε δια χειρός του Δημήτρη Διαμαντίδη που επανέφερε σε διψήφιο αριθμό πόντων (4837).

Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη με τον Νίκο Ζήση να εκτελεί από τα 6,25 τους Πορτογάλους, κάνοντας το 5137.

Ωστόσο, κάποιες λάθος επιλογές στην επίθεση, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη υπομονή και τρίποντα των τυπικά φιλοξενούμενων, διαμόρφωσαν το 5647. Σε εκείνο το σημείο ανέλαβαν δράση Παπαλουκάς και Διαμαντίδης που ευστοχώντας από την περιφέρεια εκτόξευσαν την διαφορά στο +17 (6447) με τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Η μεγάλη διαφορά που είχε χτίσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέφερε χαλάρωση στους έλληνες διεθνείς που πλέον πήγαιναν σε πιο οργανωμένες επιθέσεις, ενώ δεν δίσταζαν να κάνουν και κάποιες λιγότερο ορθολογικές επιθέσεις. Με επιμέρους σκορ 71 η Πορτογαλία μείωσε σε 6554, 7 λεπτά πριν το τέλος με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την πλήρης ανατροπή.

Ακολούθως, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη πάτησαν το γκάζι και με καλάθια των Παπαδόπουλου, Παπαλουκά και Σπανούλη η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +22 (7654) και κάπου εκεί τελείωσε η υπόθεση νίκη για την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στα τελευταία λεπτά η διαφορά κυμάνθηκε σε διψήφιο αριθμό πόντων και το μόνο που κατάφερε η Πορτογαλία είναι να μειώσει σε 8567, αποτέλεσμα με το οποίο έληξε η αναμέτρηση.

Τα δεκάλεπτα: 1617, 4534, 6447, 8567
Πηγή: Πηγή: sport-fm.gr (Αλέξανδρος Κουλούρης)