Έπεσε μαχόμενη...

Με μία επική ανατροπή στην τελευταία περίοδο, η Εθνική Εφήβων της Σερβίας επικράτησε της αντίστοιχης της Ελλάδας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ με σκορ 9289.

Η ελληνική ομάδα προπορεύθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα: προηγήθηκε με 7 πόντους στην πρώτη περίοδο και με 12 στο ημίχρονο, εκμεταλλευόμενη το ταλέντο του Κώστα Κουφού, που φόρτωνε το καλάθι της Σερβίας με πόντους, όπως έκανε και με τους προηγούμενους αντιπάλους της Ελλάδας στο τουρνουά. Ο Κουφός είχε όμως και σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα από αρκετούς συμπαίκτες του, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στον ημιτελικό εναντίον της Λιθουανίας.

Στην επανάληψη άρχισαν τα προβλήματα, καθώς η επιθετική στειρότητα του Κουφού έδωσε στους Σέρβους τη δυνατότητα να μειώσουν. Ο Ελληνοαμερικανός σέντερ βρήκε για πρώτη φορά αντίσταση στο πρόσωπο του Μάτσβαν, ο οποίος έλαμψε επιθετικά και μάτωσε το ελληνικό καλάθι. Προς το τέλος της τρίτης περιόδου, πάντως, αποκαταστάθηκε η διαφορά στο επίπεδο των 10 πόντων.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για την ελληνική ομάδα, αφού η Σερβία, με ηγέτη τον Μάτσβαν και με αυτοπεποίθηση,
Ελλάδα (Κεραμεύς)
Παππάς 9, Ιωακειμίδης 7, Ματαλόν 3, Γιαννόπουλος 14, Θεοδωράκος 5, Σλούκας 13, Πλιούκας, Μπόγρης, Κουφός 33 (13 ρ.), Σαρικόπουλος

Σερβία (Μιγιάτοβιτς)
Τσόβιτς 6, Ταπούσκοβιτς 5, Ζιβάνοβιτς 2, Λάζιτς 2, Κάτνιτς 20, Τσβόρο, Στόγιατσιτς 21, Τσβέτκοβιτς, Μάραβιτς 2, Σμίλιανιτς 2, Μάρκοβιτς, Μάτσβαν 32 (14 ρ.) ισοφάρισε και πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ 3'47'' πριν από τη λήξη, φθάνοντας στη συνέχεια τη διαφορά και στους 8 πόντους, καθώς οι Έλληνες δεν φαίνονταν ικανοί να αντιδράσουν και έδειξαν μεγάλες αδυναμίες στην άμυνα και στο αμυντικό ριμπάουντ.

Με σφιχτή άμυνα, συνεχή φάουλ που οι Σέρβοι αξιοποιούσαν μόνο μερικώς και με ευστοχία στις βολές, η ελληνική ομάδα κατάφερε να φθάσει στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα το ματς σε διαφορά ενός σουτ. Το τελευταίο τρίποντο όμως αστόχησε και η λήξη βρήκε τους Σέρβους να πανηγυρίζουν με πάθος το δίκαιο αλλά ανέλπιστο, με βάση την εξέλιξη του ματς θρίαμβό τους και το χρυσό μετάλλιο.

Η ελληνική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία της (μετά το 1970), κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Ο Κώστας Κουφός μέχρι τον τελικό ήταν αναμφισβήτητα ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά και την Κυριακή το βράδυ συνέχισε τις εκπληκτικές του εμφανίσεις (33 πόντοι, 13 ριμπάουντ), με αποτέλεσμα να εκλεγεί πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον τελικό όμως βρήκε απέναντί του έναν ισάξιο αντίπαλο στο πρόσωπο του Μίλαν Μάτσβαν, που πέτυχε 32 πόντους και μάζεψε 14 ριμπάουντ.

Στους διακριθέντες από την ελληνική ομάδα ο Σλούκας, που παρά λίγο να γυρίσει το παιχνίδι μόνος του στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα (18 π.) και ο Γιαννόπουλος(14 π.). Στόγιατσιτς (21 π.) και Κάτνιτς (20 π.) ξεχώρισαν, εκτός του εντυπωσιακού Μάτσβαν, από τη Σερβία.

Τα δεκάλεπτα: 2922, 5139, 6858, 8992.

Είμαστε περήφανοι για το ασημένιο μετάλλιο, το πήραμε με το σπαθί μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν από τα τέλη Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε η προετοιμασία. Σίγουρα μας έμεινε μια πικρή γεύση στο τέλος, γιατί αγγίξαμε το Κύπελλο, αλλά δεν το πήραμε, δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Κεραμεύς.
Πηγή: skai.gr