Κλείσιμο

Έμεινε στηνΙ Πορτογαλία η εθνική Ελλάδας

Μετά από ένα αγώνα για «γερά νεύρα», η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών έχασε 2-1 από την Αλβανία, στον πρώτο αγώνα της για τον 2ο προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2006, που έγινε στο γήπεδο «Κεμάλ Στάφα», παρουσία περίπου 18.000 θεατών.
Η ελληνική ομάδα αιφνιδιάστηκε στα πρώτα λεπτά του αγώνα και στο 11` βρέθηκε να χάνει με 2-0.
Η πρώτη ψυχρολουσία για την εθνική μας ήλθε μόλις στο 2‹, όταν, μετά από λάθος γύρισμα του Κώστα Κατσουράνη, ο Έντβιν Μουράτι, ο οποίος ήταν αμαρκάριστος, έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα. Η εθνική μας προσπάθησε να αντιδράσει και κάνοντας το παιχνίδι της κυρίως από την δεξιά πλευρά με τον Σεϊταρίδη «φλέρταρε» την ισοφάριση.
Στο 6‹ο Σεϊταρίδης έκανε σέντρα και ο Λάλα έδιωξε την τελευταία στιγμή την μπάλα προ του Χαριστέα. Οι γηπεδούχοι, οι οποίοι έπαιζαν με πέντε παίκτες στο κέντρο και με «πηγή ενέργειάς τους» τον Μουράτι, κατάφεραν να φτάσουν στο δεύτερο γκολ, σε μια αποφασιστική στιγμή του αγώνα στο 11`. Συγκεκριμένα, ο Αλιάϊ με χτύπημα φάουλ, περίπου 20 μέτρα έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος αιφνιδιάστηκε.
Η εθνική δεν το έβαλε κάτω και σιγά - σιγά άρχισε να ανεβάζει την απόδοσή της και να «μπαίνει» στον αγώνα, έστω κι αν δεν μπορούσε να αναπτύξει το παιχνίδι της όπως θα ήθελε. Στο 13‹μετά από σέντρα του Σεϊταρίδη ο Αγγελος Χαριστέας έπιασε κεφαλιά, αναγκάζοντας τον Στρακόσια να κάνει διπλή απόκρουση για να διώξει την μπάλα.
Ο προπονητής της εθνικής μας, Ότο Ρεχάγκελ, θέλοντας να δώσει πιο επιθετικό τόνο στην ομάδα, πέρασε στο 17` τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στη θέση του Νίκου Νταμπίζα. Παράλληλα, οι γηπεδούχοι έπαιζαν κυρίως με ξαφνικές αντεπιθέσεις και τα περίμεναν όλα από τον Τάρε, που καραδοκούσε στην περιοχή. Η «μηχανή» της εθνικής μας άρχισε να λειτουργεί σε γρήγορο ρυθμό μετά από το πρώτο εικοσάλεπτο.
Στο 31` μετά από κεφαλιά του Τάκη Φύσσα, ο οποίος βρισκόταν σε πολύ καλή θέση, η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ρεχάγκελ έβαλε στον αγώνα τον Βασίλη Τσιάρτα στη θέση του Φύσσα. Και οι δύο αλλαγές που έκανε ο Ομοσπονδιακός προπονητής τον δικαίωσαν απόλυτα στο 39`. Ο Τσάρτας έκανε έξοχη μπαλιά στην «καρδιά» της περιοχής των Αλβανών και ο Γιαννακόπουλος με κεφαλιά μείωσε το σκορ και έβαλε την εθνική μας στο παιχνίδι.
Στην επανάληψη, η ελληνική ομάδα μπήκε σε φουλ ρυθμό στον αγώνα, προσπαθώντας να πετύχει το συντομότερο δυνατό την ισοφάριση, ενώ οι Αλβανοί αιφνιδιάστηκαν. Μια πολύ καλή ευκαιρία δημιουργήθηκε για την ελληνική ομάδα στο 47`, όταν μετά από φάουλ του Τσιάρτα -ο οποίος έκανε όλο το παιχνίδι- ο Κατσουράνης γύρισε την μπάλα, αλλά ούτε ο Γιαννακόπουλος, ούτε ο Χαριστέας, που βρίσκονταν σε πολύ καλή θέση, μπόρεσαν να κάνουν το σουτ. Τρία λεπτά αργότερα ο Αγγελος Μπασινάς χτύπησε ένα μακρινό φάουλ και ο Στρακόσια απέκρουσε με δυσκολία.
Οι γηπεδούχοι «καρδιοχτύπησαν» την εθνική μας στο 58‹, όταν μετά από σέντρα του Μιρτάϊ ο Σκέλα έκανε σουτ που πέρασε άουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Νικοπολίδης πραγματοποίησε εντυπωσιακή απόκρουση σε δυνατό σουτ του Ντούρο. Η ελληνική ομάδα, η οποία είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, «πολιορκούσε» την εστία των Αλβανών, που κλείστηκαν στην άμυνά τους και βάσιζαν το παιχνίδι τους στις ξαφνικές αντεπιθέσεις.
Γύρισμα του Τσιάρτα στο 68`, αλλά ο Τσάνα την τελευταία στιγμή έδιωξε την μπάλα. Δύσκολες στιγμές πέρασε η εθνική μας στο 71`, όταν ο Τσάνα μπήκε μόνος του και την τελευταία στιγμή τον πρόλαβε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, καταφέρνοντας να διώξει την μπάλα. Οι Αλβανοί μέχρι το 75‹ πίεσαν πολύ την εθνική μας, η οποία έκανε ορισμένα λάθη στην άμυνα. Η ελληνική ομάδα, όμως, πέρασε στην αντεπίθεση και κυνήγησε με αξιώσεις το δεύτερο γκολ. Στο 89‹ δυνατό σουτ του Καραγκούνη απέκρουσε με δυσκολία ο Στρακόσια, κρατώντας το 2-1 για την Εθνική Αλβανίας, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ισπανός Γκονζάλες. Εδειξε κίτρινη κάρτα στους Ντούρο, Μουράτι, Μπεκίρι, Στρακόσια.
ΑΛΒΑΝΙΑ: Στρακόσια, Α. Μπεκίρι (88‹Ντούρο), Τσάνα, Αλια, Χάσι, Μπεκίρι, Λάλα, Σκέλα, Μουράτι, Τάρε, Μιρτάϊ (76‹Ντραγκούσα).
ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (33` Τσιάρτας), Καψής, Νταμπίζας (17‹ Γιαννακόπουλος), Κατσουράνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Βρύζας (65‹Παπαδόπουλος), Χαριστέας.
>
Με αίμα βάφτηκαν οι πανηγυρισμοί

Με αίμα βάφτηκαν οι πανηγυρισμοί νεαρών Αλβανών τη νύχτα στη Ζάκυνθο λίγο μετά τη νίκη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας τους επί της εθνικής Ελλάδος στα Τίρανα.
Ένας νεαρός Έλληνας, ο Παναγιώτης Κλάδης, 22 ετών, που έχει γεννηθεί στο Σικάγο, όρμησε σε παρέα Αλβανών με μαχαίρι στο χωριό Τσιλιβί της Ζακύνθου και χτύπησε τρεις από αυτούς.
Ένας 20χρονος πέθανε λίγη ώρα αργότερα, ενώ άλλοι δύο 22 και 32 ετών μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Ο ένας παραμένει για νοσηλεία ενώ ο άλλος μετά τις πρώτες βοήθειες επέστρεψε στο σπίτι του.
Ο δράστης συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Πηγή: skai.gr