Κλείσιμο

Εφιάλτης η ατμοσφαιρική ρύπανση

Τη στιγμή που οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις ολοκληρώνονται η μία μετά την άλλη, ο εφιάλτης για τους διοργανωτές των ολυμπιακών αγώνων του 2008 είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Πεκίνου.

Το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα τη συνάντηση που είχαν οι επιτελείς της διοργάνωσης με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στην κινεζική πρωτεύουσα επ' ευκαιρία της έναρξης της αντίστροφης μέτρησης, ένα χρόνο πριν την έναρξη των αγώνων.

Μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, ο δηλητηριασμένος σήμερα αέρας του Πεκίνου πρέπει να καθαρίσει τόσο πολύ, ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα ατμόσφαιρα μεγαλούπολης.

Εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα, γι' αυτό και κάποιες ολυμπιακές επιτροπές, όπως αυτή της Αυστραλίας, έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να εγκαταστήσουν τις αποστολές τους σε περιοχές μακριά από την πόλη.

Το θέμα απασχολεί έντονα τους διοργανωτές που θα εφαρμόσουν ένα πειραματικό μέτρο με μονάζυγά, ώστε να επιχειρηθεί μια δραστική μείωση της κυκλοφορίας στα κεντρικά σημεία της πόλης.

Ο Ζακ Ρογκ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν 4,500 έλεγχοι, αριθμός αυξημένος κατά 90 τοις εκατό σε σχέση με τους αγώνες το Σίδνεϊ το 2000.
Πηγή: skai.gr