Διαμαντίδης και Ολάζουον: Οι MVP στις δυσκολότερες μπασκετικές λίγες

Οι δύο καλύτερες και συνάμα δυσκολότερες λίγκες μπάσκετ στον πλανήτη. Ο λόγος φυσικά για το NBA και την Euroleague. Καταλαβαίνει κανείς πως είναι απίστευτα δύσκολο να ξεχωρίσεις, πόσο μάλλον κυριαρχήσεις σε αυτά τα πρωταθλήματα.

Βέβαια, υπάρχουν κάποια “ιερά τέρατα” που το έχουν καταφέρει αυτό. Άνθρωποι που με το παιχνίδι τους μας έκαναν να αγαπήσουμε το μπάσκετ. Κανείς όμως, στα δύο πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα αυτού του υπέροχου αθλήματος, δεν έχει κυριαρχήσει όσο οι Χακίμ Ολάζουον και Δημήτρης Διαμαντίδης, τις σεζόν 1993-1994 και 2010-2011. Μάλιστα, ο εμβληματικός αρχηγός του Τριφυλλιού, ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο επίτευγμα, μια μέρα σαν σήμερα το 2011!

Τι είναι όμως αυτό που έκαναν, οι δύο αυτοί παικταράδες εκείνες τις χρονιές που δεν το έχουμε δει από κανέναν άλλον ποτέ μέχρι σήμερα; Ο Αφρικανός center και ο Έλληνας guard, αναδείχθηκαν MVP της κανονικής διάρκειας, MVP των τελικών ΚΑΙ καλύτεροι αμυντικοί της χρονιάς, με τις φανέλες των Χιούστον Ρόκετς και Παναθηναϊκού. Όλα αυτά την ίδια σεζόν.

Πραγματική κυριαρχία με όλη την έννοια της λέξης. Δεν άφησαν βραβείο για βραβείο. Έφεραν τις κούπες στις ομάδες τους, “γράφοντας” ιστορία από την αρχή ως το τέλος. Ο Ολάζουον στους τελικούς τότε είχε επικρατήσει μαζί με την ομάδα του, επί των Νιου Γιορκ Νικς, σε game 7. Ενώ, ο δικός μας “3D”, αρχικά “οδήγησε” την ομάδα στο final 4, “πετώντας” εκτός διοργάνωσης και με μειονέκτημα έδρας παρακαλώ, την πρωταθλήτρια Ευρώπης και φαβορί της διοργάνωσης, αλλά και “οικοδέσποινα” της τελικής φάσης, Μπαρτσελόνα.

Στην συνέχεια, έκανε ότι ήθελε κόντρα σε Σιένα και Μακάμπι Τελ Αβίβ στο final 4, ολοκληρώνοντας έτσι με ιδανικό τρόπο μια ιστορική σεζόν για εκείνον και τον Παναθηναϊκό στην Euroleague. Ο πρώτος στην Ευρώπη που είδαμε να πραγματοποιεί κάτι τέτοιο και μέχρι στιγμής ο τελευταίος. Γιατί πολύ απλά σαν τον Διαμαντίδη κανένας. Για να βρεις κάτι παρόμοιο θα πρέπει να ψάξεις στον “μαγικό κόσμο” του NBA. Και εκεί, αν βρεις!

Πηγή: PAOPANTOU