Κλείσιμο

Αναζητείται χρυσή τομή στην κόντρα με τη FIFA

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού ως προς το ενδεχόμενο τιμωρίας των ελληνικών ομάδων από τη FIFA. Ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι το υπουργείο θα αποστείλει, σήμερα Πέμπτη στην Παγκόσμια Ομοσπονδία νέα τροπολογία, η οποία θα ενταχθεί στο υπό συζήτηση αθλητικό νομοσχέδιο και η οποία θα αφορά στο θέμα των επιχορηγήσεων και στον τρόπο εκλογής διοίκησης στην ΕΠΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αναμένεται να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και κατ` επέκταση τη FIFA, η οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στις ελληνικές ομάδες.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης ζήτησε την απόσυρση του. Υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκαν εμμέσως εκ μέρους της Σούπερ Λίγκα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, ενώ ο ΣΥΝ ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που θέτουν το ελληνικό ποδόσφαιρο έξω από τον ευρωπαϊκό χάρτη.
Διέξοδος μέσω συνταγματικότητας
Αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε: «Εμείς, ως καλοί νομοθέτες θα συνυπολογίσουμε όλες τις θέσεις. Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω, ότι η Βουλή έχει αποφανθεί επί του θέματος της αντισυνταγματικότητας. Οποιοσδήποτε άλλος για οποιαδήποτε ρύθμιση λέει ότι είναι αντισυνταγματική, υπάρχουν τα δικαστήρια τα οποία κρίνουν».
Σε άλλη ερώτηση που υποβλήθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού σχετικά με την αγωνία των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο υφυπουργός επισήμανε: «Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Παγκόσμια Ομοσπονδία και με βάση τη συμφωνία που είχαμε κάνει στις 29 Μαΐου και η οποία επαναβεβαιώθηκε στις 4 και 5 Ιουνίου θα δώσουμε διέξοδο, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα».
Τέλος, όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού ρωτήθηκε εάν θα αποσυρθεί η τροπολογία που αφήνει εκτός του προστατευτικού δικτύου της Πολιτείας όποια Ομοσπονδία δεν συντάσσεται με την αθλητική νομοθεσία, τόνισε: «Αυτό είναι μια γενική ρύθμιση και δεν αφορά μόνο την ΕΠΟ, οπότε δεν αίρεται. Βασικός μας στόχος είναι η οποιαδήποτε τελική κίνηση να σημαίνει και ουσιαστική λήξη των «εχθροπραξιών».
Πηγή: skai.gr