Αλλαγές στην Ευρωλίγκα

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωλίγκα, η οποία συγκλήθηκε σήμερα στη Μόσχα, αποφάσισε να προσφέρει στη νέα αγωνιστική περίοδο της διοργάνωσης μία... γεύση από ΝΒΑ. Πιο συγκεκριμένα, προστέθηκε ένας γύρος προημιτελικών μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ("16") και πριν το φάιναλ φορ. Δηλαδή, μετά τη φάση των «16» (υπάρχουν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων) θα υπάρχουν προημιτελικοί αγώνες εκεί όπου ο πρώτος ενός ομίλου θα αγωνίζεται με τον δεύτερο ενός άλλου και η ομάδα που θα συμπληρώνει 2 νίκες θα προκρίνεται στο φάιναλ φορ.
Στο μεταξύ, δύο νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν σήμερα από την Ευρωλίγκα και τους προπονητές των ομάδων, ενώ αποφασίστηκε να συνδεθεί ο φωτεινός πίνακας με τη γραμματεία και όταν ανάβουν τα λαμπάκια θα γνωστοποιείται η λήξη των περιόδων, αλλά και των επιθέσεων των δύο ομάδων.
Αναλυτικά:
-Καθιερώνεται μία συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο καλάθι (περίμετρος 1.22μ γύρο από την μπασκέτα), όπου ο επιθετικός θα μπορεί να κινηθεί προς το καλάθι χωρίς το φόβο επιθετικού φάουλ. «Με αυτόν τον κανονισμό επιτρέπουμε στον επιθετικό να διεισδύει χωρίς να φοβάται κάποιο «ψεύτικο» φάουλ από τον αμυνόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ρήγας (υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκα) και πρόσθεσε: «Το ημικύκλιο δίνει σαφή οδηγία στον διαιτητή να μη σφυρίξει στον επιθετικό φάουλ, όταν ο αμυνόμενος στέκεται μέσα σ` αυτό».
-Στα τελευταία δύο λεπτά κάθε περιόδου, όποια ομάδα ζητάει τάιμ-άουτ θα παίζει (στην επαναφορά) τη μπάλα από το κέντρο του γηπέδου, ανεξάρτητα αν είχε κατοχή, κάτω από το καλάθι. Με αυτό τον τρόπο κάνει ακόμη πιο πιθανή την επίτευξη καλαθιών στο τελείωμα του αγώνα.
Η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως σκοπό την αύξηση τόσο του αγωνιστικού επιπέδου, όσο και της αγωνίας των φιλάθλων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σημερινή απόφαση είχε πιο πολύ τυπικό χαρακτήρα, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση είχε εγκριθεί από το φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ.
Πηγή: skai.gr