Αγωνία για αντιπάλους

Τους αντιπάλους τους στη φάση των ομίλων του ΟΥΕΦΑ θα γνωρίζουν το μεσημέρι της Τρίτης πέντε ελληνικές ομάδες, μετά την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Νιόν της Ελβετίας.

Οι 40 ομάδες που έχουν προκριθεί για τις ανάγκες της κλήρωσης χωρίστηκαν με βάση τη βαθμολογία τους στην ΟΥΕΦΑ σε πέντε γκρουπ δυναμικότητας (πέντε γκρουπ των οκτώ ομάδων το καθένα).

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με πέντε εκπροσώπους. Ο Παναθηναϊκός ως τέταρτος της γενικής κατάταξης θα είναι στους ισχυρούς και συγκεκριμένα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Η ΑΕΚ είναι στο δεύτερο γκρουπ, ο Πανιώνιος στο τέταρτο και στο πέμπτο Άρης και Λάρισα.

Για τον καταρτισμό των ομίλων (οκτώ των πέντε) στην κλήρωση θα βγαίνει μια ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, ενώ στην κλήρωση δεν μπορούν να βρεθούν μαζί στον ίδιο όμιλο ομάδες από την ίδια χώρα και το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.

Στη φάση των ομίλων η κάθε ομάδα θα δώσει δύο ματς εντός και δύο εκτός έδρας (μία αγωνιστική θα έχει ρεπό) με τις τρεις πρώτες κάθε ομίλου να προκρίνονται στους "32" του ΟΥΕΦΑ.

Η φάση των ομίλων θα αρχίσει στα τέλη Οκτωβρίου, με τις πέντε αγωνιστικές να διεξάγονται κατά σειρά στις 25/10, 8/11, 29/11, 6/12 και 19 ή 20/12, ενώ ο τελικός της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2008 στο "The City of Manchester Stadium" (έδρα της Μάντσεστερ Σίτι).

Ελπίδες για Ελλάδα. H Ελλάδα βρίσκεται στην παρούσα φάση στη 17η θέση της ειδικής βαθμολογίας χωρών της ΟΥΕΦΑ, ωστόσο η παρουσία πέντε ελληνικών ομάδων στη φάση των ομίλων, συν αυτή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίζει μίνιμουμ άλλους 24 αγώνες στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η βαθμολογική θέση της Ελλάδας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και να φτάσει τουλάχιστον ως τη 15η θέση (η Βουλγαρία απέχει 11 αγωνιστικούς βαθμούς).

Υπεμθυμίζεται ότι αν στην Εκτελεστική της ΟΥΕΦΑ στις αρχές Νοεμβρίου περάσει η πρόταση Πλατινί για αναδιάρθρωση των Κυπέλλων Ευρώπης, τότε η άνοδος στη 16η θέση θα σημάνει ότι την περίοδο 2009-2010 η Ελλάδα θα βγάλει δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Πηγή: Πηγή: Sport-fm