Συμμετοχή Πλακιωτάκη στη γενική συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο Λονδίνο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό «ως τον μόνο επίσημο ρυθμιστικό φορέα της διεθνούς ναυτιλίας», επαναβεβαίωσε με ομιλία του το απόγευμα κατά την 32η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού που άρχισε στο Λονδίνο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στην ομιλία, που έγινε διαδικτυακά λόγω προληπτικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι συμμερίζεται τη «σημαντική ευθύνη να κληροδοτηθεί μία πιο βιώσιμη και αποδοτική ναυτιλία στις μελλοντικές γενιές».

Όπως συμπλήρωσε, ο μόνος εγγυημένος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Στη συνέχεια ο υπουργός δήλωσε υπερήφανος που εκπροσωπεί μια χώρα με μακρά παράδοση στη ναυτιλία, με ρίζες στην αρχαιότητα, η οποία θέλει να διασφαλίσει με διεθνή συνεργασία πως σε έναν μερικές φορές απρόβλεπτο κόσμο η ναυτιλία «θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας της πορείας προς αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία».

Στάθηκε επίσης στη σημασία ενός σταθερού παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου, προειδοποιώντας ωστόσο για τις επιπτώσεις της επιβολής υπερβολικά πολλών και μη λειτουργικών κανόνων.

Κάλεσε όλα τα μέλη του οργανισμού να σεβαστούν τις δεσμεύσεις της στρατηγικής που έχει υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, με στόχο την πραγματική μείωση των ρύπων ώστε να επιτευχθεί η ουδετερότητα από τις εκπομπές άνθρακα στη ναυτιλία έως το 2050.

Χαρακτήρισε δε «αφανείς ήρωες» της πανδημίας τους ναυτικούς, οι οποίοι υπό πρωτόγνωρες και απαιτητικές συνθήκες διατήρησαν ζωντανό το διεθνές εμπόριο.

Η 32η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε υβριδική μορφή (με φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιάσκεψης) στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο μεταξύ 6 και 15 Δεκεμβρίου.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης o Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Σαουδικής Αραβίας Σαλέχ αλ Γιασέρ, τον Υπουργό Μεταφορών του Κατάρ Γιασίμ Σαίφ αλ Σουλάιτι και τον Υφυπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρόμπερτ Κορτς. Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κίτακ Λιμ.
 

Πηγή: skai.gr