Βρετανός γλύπτης: Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Δεν εμπνέουν!

Βρετανός γλύπτης: Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Δεν εμπνέουν!

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο ο βρετανός γλύπτης σερ Άντονι Γκόρμλεϊ, επικαλούμενος έναν ασυνήθιστο λόγο! 

«Θα ήμουν ευτυχής να τα επιστρέψω στην Ελλάδα, γιατί πιστεύω ότι οι αίθουσες που εκτίθενται δεν σε εμπνέουν ιδιαίτερα», δήλωσε απαξιωτικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο εκκεντρικός γλύπτης σε συνέντευξή του στο περιοδικό British Archaeology. 

Ο Γκόρμλεϊ, που ήταν από το 2007 έως το 2015 από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, ζήτησε από το ίδρυμα να ξεπεράσει την «εμμονή του με τον κλασικό κόσμο». 

Περιέγραψε επίσης μικρές εκθέσεις αφρικανικών τεχνουργημάτων στο υπόγειο του μουσείου ως «μετααποικιακή αδικία».

«Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να επιστρέψει τα ‘Ελγίνεια’ στην Ελλάδα και να κάνει την Αφρική τον ‘απόλυτο πυρήνα’ του μουσείου» δήλωσε. 

Όπως υποστηρίζει ο γλύπτης, το Βρετανικό Μουσαίο παρουσιάζει εσφαλμένα ορισμένες περιοχές του κόσμου ενώ υποεκπροσωπεί άλλες. «Υπάρχει απολύτως λανθασμένη παρουσίαση της Αμερικής - τόσο ο Βορράς όσο και ο Νότος είναι στοιβαγμένοι σε ένα δωμάτιο εκτός από το Μεξικό. «Έχουμε μια από τις πιο σύνθετες συλλογές υφασμάτων από όλους τους πολιτισμούς και τις ηλικίες που απλά δεν φαίνονται» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πάντως ότι πολλοί Βρετανοί δεν έχουν και σε ιδιαίτερη εκτίμηση τις δημιουργίες του σερ Γκόρμλεϊ. Γλυπτά του που έχει τοποθετήσει σε μια παραλία περιγράφονται σαν «παιχνίδια του σεξ» και «περιττώματα σκύλου» αναφέρει το BBC…
 

Πηγή: skai.gr