Στη διάσωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη πλούσιου αρχειακού υλικού αποσκοπεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης.

«Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, η καταγραφή μέρους της ιστορίας, του πολιτισμού του και η συμβολή στην οικονομική αναζωογόνηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Δημήτριος Πυρινός και ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Αντώνης Γκαλίτσιος προσθέτει: «η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια με αγάπη και σεβασμό. Το οφείλουμε άλλωστε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, σε όλο τον κόσμο».

Θεατρικά κείμενα, αφίσες, φωτογραφίες, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια και πλούσιο ακόμη υλικό θα καταχωρηθεί στη Μέδουσα, το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας ώστε να χρησιμοποιηθεί, με ελεύθερη πρόσβαση, για εκπαιδευτικούς σκοπούς από σχολεία, πανεπιστήμια και μελετητές αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Μέδουσα προάγει την πολιτιστική κληρονομιά και φυσιογνωμία της περιοχής της Ημαθίας και ενισχύει τη τοπική ταυτότητα με τη συλλογή, διατήρηση και διάθεση συλλογών τοπικού ενδιαφέροντος μέσα από το ψηφιακό της αποθετήριο. Η ψηφιακή αυτή συλλογή περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ-ποστάλ, βίντεο και φωτογραφίες που περιγράφουν τη ζωή και την ανάπτυξη της περιοχής καθώς επίσης Χειρόγραφα, Παλαίτυπα και Χάρτες που εκτείνονται χρονικά από τον 11ο έως σήμερα. Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα της (http://medusa.libver.gr) δέχεται περισσότερες από 230.000 διαδικτυακές επισκέψεις από ερευνητές και Ημαθιώτες απ’ όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις