Βανδάλισαν ξανά τους Ήρωες του ’21 στο Πεδίον του Άρεως

Η «Λεωφόρος των Ηρώων» στο Πεδίον του Άρεως αποτελείται από έναν πλατύ διάδρομο με εικοσιμία προτομές ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης που φιλοτεχνήθηκαν από 16 γλύπτες και τοποθετήθηκαν αντικρυστά σε ενα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον για να εορταστούν τα 100 χρόνια από την Παλλιγενεσία. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, το μνημείο παραδόθηκε τελικά στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και έκτοτε αποτέλεσε εμβληματικό τόπο για να τιμάται η 25η Μαρτίου με καταθέσεις στεφάνων από επίσημους και επισκέψεις σχολείων καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.  

Με την απαξίωση του Πεδίου του Άρεως, που ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα και κατέληξε στην ερημοποίηση και την εξαθλίωση του χώρου μετά από μία αποτυχημένη Ανάπλαση, η «Λεωφόρος των Ηρώων» μετατράπηκε σε πιάτσα ναρκωτικών, όπου δεκάδες άτομα διακινούσαν και έκαναν χρήση ναρκωτικών στα μάρμαρα των αγαλμάτων. 

Το 2018, κατόπιν μεγάλης κινητοποίησης των κατοίκων, η Περιφέρεια Αττικής στην οποία υπάγεται το Πεδίον του Άρεως, με τη συνεργασία της Αστυνομίας κατάφεραν να απομάκρυναν την πιάτσα ναρκωτικών και το Πάρκο άρχισε σταδιακά να γεμίζει ξανά από εκατοντάδες πολίτες, παρά τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των υποδομών του. 

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και κατόπιν αιτημάτων του τοπικού Συλλόγου «Αθηνά – Πεδίον του Άρεως» και της βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να διαθέσει 60.000 ευρώ προκειμένου να καθαριστούν οι προτομές στη «Λεωφόρο των Ηρώων» και να φροντιστεί ο χώρος. Πριν όμως προλάβουν να ξεκινήσουν οι εργασίες, άγνωστοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα στις προτομές, καταφέροντας σημαντικές φθορές στα μνημεία. 

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στον καθαρισμό και παράλληλα στη διαμόρφωση του χώρου, αλλά, ενώ αυτές οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη – ο καθαρισμός είχε ολοκληρωθεί - σήμερα το πρωί κάτοικοι και περιπατητές αντίκρισαν νέους βανδαλισμούς στα αγάλματα με μαύρο και κόκκινο σπρέι και συνθήματα υπέρ υπόδικου αναρχικού (όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται).

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν οι νέοι βανδαλισμοί θα μπορέσουν να αποκατασταθούν πριν από την 25η Μαρτίου και αν οι προτομές μπορέσουν να προστατευθούν με «αντιγράφιτι» υλικό. Οι κάτοικοι πάντως φοβούνται ότι ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της Αθήνας έχει «στοχοποιηθεί» και οι επιθέσεις εναντίον του δημόσιου χώρου θα συνεχιστούν, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική φύλαξη του Πάρκου λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια Αττικής.  

Πηγή: skai.gr