Σιδηρόκαστρο: Ένα διαφορετικό θεματικό πάρκο αφιερωμένο στους ήρωες του 1821

Ένα πρωτότυπο, εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στους ήρωες και τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, εγκαινιάστηκε στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο του δήμου Σιντικής Σερρών, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής.

Μέσα σε μια κατάφυτη έκταση, γεμάτη ελαιόδεντρα και καλλωπιστικά φυτά, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε εκθεσιακά σταντ με φωτογραφίες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που παρουσιάζουν γνωστούς και άγνωστους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον δύσκολο και αιματηρό αγώνα προς την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ο δραστήριος εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής π. Παύλος Παπαδόπουλος, με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών, κυρίως νέων στην ηλικία, σχεδίασαν και οργάνωσαν τη δημιουργία του θεματικού πάρκου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της ιεράς μητρόπολης Σιδηροκάστρου για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Το προαύλιο του καλαίσθητου ναού, στην ανατολική είσοδο της πόλης, μεταμορφώθηκε απ' άκρη σ' άκρη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες στον επισκέπτη για τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που αγωνίστηκαν στη διάρκεια της επανάστασης, προσφέροντας για της ανάγκες της όλη τους την περιουσία ή ακόμη και τη ζωή τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι τρισδιάστατες απεικονίσεις σημαντικών στιγμών του αγώνα αλλά και η εκτενή αναφορά που γίνεται σε άγνωστες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, πραγματικές ηρωίδες, που όμως η ιστορία ήταν φειδωλή για την προσφορά τους. Ηρωίδες όπως: η ηρωική Μανιάτισσα Σταυριάνα Σάββαινα, η ηρωική Σουλιώτισσα Δέσπω Σεχου - Μπότση, η Φαναριώτισσα αρχόντισσα Ρωξάνη Βόδα - Σούτσου, η γυναίκα του Φιλικού Σεβαστή Κρουσταλά - Ξάνθου, η οπλαρχηγός Αντωνούσα Καστανάκη, η Ψαριανή αρχόντισσα Δέσποινα Μανιάτι - Κανάρη, η γνωστή σε όλους ως Ψωροκώσταινα, Πανοραία Χατζηκώστα και πολλές άλλες.

Στο θεματικό πάρκο υπάρχουν υψωμένες οι συνολικά 16 σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ενώ σε δεσπόζουσα θέση βρίσκονται οι μεγάλοι διαφωτιστές της νεότερης Ελλάδας όπως και ολόκληρο το ποίημα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάτερ Παύλος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι το θεματικό αυτό πάρκο «έγινε από την ανάγκη να δώσουμε στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα όσο γίνεται περισσότερους από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Με πολλή όρεξη και καλή διάθεση, έχοντας την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης και προσωπικά του σεβασμιότατου ποιμενάρχου μας, του κ. Μακάριου, δουλέψαμε με πολλούς φίλους και εθελοντές για να δημιουργήσουμε αυτό το θεματικό πάρκο που μπορούν να το επισκεφθούν ελεύθερα μικροί και μεγάλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κινητήριος δύναμη η αγάπη μας για την πατρίδα και η επιθυμία μας, έστω και αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία κάτι όμορφο και αξιόλογο. Ταυτόχρονα, θέλαμε να παρακινήσουμε τα παιδιά να ενημερωθούν όσο γίνεται καλύτερα για τον αγώνα των Ελλήνων μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, εκθεσιακές εικόνες και δρώμενα».

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση των εγκαινίων του θεματικού πάρκου, που έγινε με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων κατά του κορονοϊού, έδωσε μια ομάδα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών, ενός από τους πλέον γνωστούς αναβιωτικούς συλλόγους που λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα. Πέντε από τα μέλη του συλλόγου, φορώντας παραδοσιακές στολές από τους κλέφτες και τους αρματολούς της εποχής, κρατώντας οπλισμό και άρματα ίδια με αυτά των αγωνιστών του 1821, κέντρισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, μεταφέροντας νοερά όλους τους παρευρισκόμενους πίσω στον χρόνο.

Η συνύπαρξη ...στο χαρτί των ηρώων του ’21 με τους συγχρόνους Έλληνες, μέσα από τη φαντασία των παιδιών

Τι θα ρωτούσε ένα παιδί σε έναν αγωνιστή του 1821, αν μπορούσε να τον συναντήσει από κοντά; Πόσο ενδιαφέρον θα είχε μια συζήτηση ενός σύγχρονου ανθρώπου με έναν αγωνιστή που πολέμησε στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης; Πώς θα αντιμετώπιζαν οι αγωνιστές του 1821 τις συνήθειες αλλά και την καθημερινότητα των σύγχρονων Ελλήνων; Τι θα ρωτούσε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα βλέποντας έναν σύγχρονο άνθρωπο να φοράει μάσκα; Τι θα σκέφτονταν ο Παπαφλέσσας, αν συναντούσε έναν Ίκαρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά περισσότερα απαντήθηκαν μέσα από την πλούσια φαντασία των παιδιών των δημοτικών σχολείων του ακριτικού Σιδηροκάστρου του δήμου Σιντικής Σερρών. Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, η ιερά μητρόπολη Σιδηροκάστρου και ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής διοργάνωσαν μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο: «Οι ήρωες μας εμπνέουν».

Οι μαθητές των τριών δημοτικών σχολείων του Σιδηροκάστρου κλήθηκαν να ζωγραφίσουν έναν ήρωα του 1821 κι έναν σύγχρονο άνθρωπο του 2021 δημιουργώντας έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα δυο πρόσωπα. Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης συνύπαρξης πάνω στο χαρτί εντυπωσίασε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για τη βράβευση των μαθητών, στη διάρκεια της οποίας έγινε και η έκθεση των ζωγραφικών έργων.

Στις 140 και πλέον ζωγραφιές που δημιούργησαν τα παιδιά, το παρελθόν συναντάει το παρόν και η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται μέσα από μια διαφορετική οπτική. Διαφορετικές εποχές, διαφορετικές αγωνίες αλλά πάντα στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ανάγκη του για ελευθερία στη ζωή, στην έκφραση, στην καθημερινότητα.

Η «απορία» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η ...συνάντηση του Παπαφλέσσα με ιπτάμενο της ΠΑ

Όταν ο Γέρος του Μοριά ρωτάει έναν σύγχρονο γιατρό τι είναι το εμβόλιο που κρατάει στο χέρι του, ο τελευταίος τού απαντάει πως είναι ένα θεραπευτικό όπλο για έναν ιό που θα εμφανιστεί ύστερα από 200 χρόνια. Στην απορία μιας ηρωικής Σουλιώτισσας, βλέποντας έναν σύγχρονο άνθρωπο που φοράει μάσκα, αν έχουμε ακόμα πόλεμο, εκείνος της απαντάει «όχι, έχουμε κορονοϊό». Στην ερώτηση της μικρής Αντιγόνης προς την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους «πώς μας ελευθερώσατε», η τελευταία της απαντάει: «με πίστη».

Από τις πιο όμορφες και συνάμα συγκινητικές συνευρέσεις ήταν αυτή του Παπαφλέσσα με έναν ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ίκαρος απευθύνεται στο ήρωα και του λέει: «Γέροντας 200 χρόνια μετά υπερασπιζόμαστε την πατρίδα όπως η θυσίας σας μας δίδαξε». Για να τού απαντήσει ο Παπαφλέσσας: «Άξιοι απόγονοι των Ελλήνων, να κρατήσουμε τη φλόγα της Ελευθερίας».

Σε μια άλλη ζωγραφιά, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος συνυπάρχει στην παιδική φαντασία με μια νεαρή κοπέλα που φοράει μάσκα. Τη ρωτάει «πώς είναι το 2021; Είμαι σίγουρος πως τώρα είναι καλύτερα» και η νεαρή κοπέλα του απαντάει: «κι όμως δεν είναι πολύ καλά τώρα»...

Στην εκδήλωση βράβευσης των παιδιών, που έγινε στον χώρο του πρωτότυπου θεματικού πάρκου της Ελληνικής Επανάστασης που λειτουργεί στον ελαιώνα του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος συνεχάρη όλα τα παιδιά γα τη συμμετοχή τους και τόνισε τη σημασία αυτής της προσπάθειας. Διακρίθηκαν συνολικά έξι μαθητές, δύο από κάθε δημοτικό σχολείο, που έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: 1821