Κλείσιμο

Πώς στηρίζει η Γερμανία τους καλλιτέχνες στην πανδημία

H κατάσταση για τους καλλιτέχνες και γενικότερα τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού είναι δύσκολη και στη Γερμανία. Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι μουσικός και ζει στο Βερολίνο. Ασχολείται με την πειραματική τζαζ και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και τη Βοστώνη. Έζησε από το 1993 μέχρι το 2006 στο Παρίσι και από το 2006 μέχρι σήμερα ζει στη γερμανική πρωτεύουσα. Μιλώντας στο DW Greek μεταφέρει τη δική του εμπειρία από την πανδημία. 

Η γερμανική κυβέρνηση, το περασμένο καλοκαίρι, ξεκίνησε το πρόγραμμα με την επωνυμία «Επανέναρξη για τον Πολιτισμό». Συνολικά έχουν προβλεφθεί δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2020 είχαν αποροφηθεί 900 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα στόχο έχουν να στηρίξουν τους καλλιτέχνες μέσω διαφόρων προγραμμάτων και υποτροφιών. Εντωμεταξύ επιχειρείται ένα προσεκτικό άνοιγμα σε μουσεία, βιβλιοθήκες και γκαλερί ενώ κινηματογράφοι, κλαμπ, θέατρα και όπερες παραμένουν κλειστά. Βέβαια όλα είναι ρευστά μια και το Μόναχο για παράδειγμα, από σήμερα Τετάρτη 14.04 ξανακλείνει μουσεία και δημόσιους χώρους αναψυχής.

Το streaming είναι πάντως ένας τρόπος που έχουν βρει οι καλλιτέχνες εν καιρώ πανδημίας να επικοινωνούν με το κοινό τους, αν και όπως λέει ο κ.Δημητριάδης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή επικοινωνία. 

Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle
 

Πηγή: skai.gr