Ολυμπιακοί Αγώνες-Τόκιο 2021: Η διάδοχος του Μόρι και τα ορόσημα στη «μάχη» για την ισότητα

Η 56χρονη Σέικο Χασιμότο, υπουργός Ολυμπιακών της Ιαπωνίας και συμμετέχουσα σε επτά Ολυμπιάδες, αναμένεται να αποτελέσει διάδοχο του Γιοσίρο Μόρι στη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο, μετά την παραίτηση του τελευταίου εν μέσω κατακραυγής για σεξιστικά σχόλια σχετικά με τις γυναίκες.

Τα ορόσημα στη μάχη για ισότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Η πρώτη απόρριψη

Όταν ο Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, απέρριψε τη συμμετοχή των γυναικών ως αναισθητική και ακατάλληλη.

Τα πρώτα... βήματα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 ήταν ανδρική υπόθεση, με τις γυναίκες να συμμετέχουν μόνο σε λίγα αθλήματα στις επόμενες εκδόσεις. Μόνο το 1928 επετράπη στις γυναίκες να συμμετέχουν στον αθλητισμό και συγκεκριμένα σε πέντε αθλήματα.

Ωστόσο, αρκετές αθλήτριες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας, Λίνα Ράντκε-Μπατσάουερ, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης, κατέρρευσαν μετά τα 800 μέτρα.

Περιορισμένη συμμετοχή γυναικών

Οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να τρέξουν περισσότερο από μισό γύρο της πίστας μέχρι το 1960, και παρά τις τεράστιες προόδους στον αγώνα για ισότητα στις δεκαετίες του '60 και του '70, στον αθλητισμό και στο Ολυμπιακό κίνημα ήταν αργή.

Αύξηση του αριθμού γυναικών

Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να αγωνιστούν σε μαραθώνιο μέχρι το 1984 και στους Αγώνες του Λος Άντζελες επιτρεπόταν μόλις 23% γυναικεία συμμετοχή σε όλα τα αθλήματα.

Οι γυναίκες αποτελούσαν το 45% των αθλητών στους αγώνες του Ρίο του 2016 και αναμένεται να φτάσουν σχεδόν το 49% στο Τόκιο εφέτος. Η εκπροσώπηση των γυναικών ήταν 41% στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.

Γυναίκες στη ΔΟΕ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπάθησε να φέρει περισσότερες γυναίκες. Οι δύο πρώτες γυναίκες μέλη της ΔΟΕ διορίστηκαν το 1981 και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τώρα το 37,5% των μελών. Η πρώτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ ορίστηκε το 1990. Σήμερα υπάρχουν πέντε γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο των 15 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου και πρώην αθλήτρια της κωπηλασίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ανίτα ΝτέΦραντζ, η οποία εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ.

Οι γυναίκες προεδρεύουν σε 11 από τις 30 επιτροπές της ΔΟΕ και αποτελούν το 47,8% των μελών της επιτροπής, ενώ η Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ στο Τόκιο αποτελείται από 11 γυναίκες και έξι άνδρες και προεδρεύει η πρώην κολυμβήτρια της Ζιμπάμπουε, Κρίστι Κόβεντρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ