Γενοκτονία Ποντίων: Αιματοβαμμένη ιστορία- 102 χρόνια από την σφαγή 353.000 Ελλήνων του Πόντου

Πέρασαν 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η ιστορία παραμένει ανεξίτηλη όπως και οι μνήμες... 353.000 ήταν τα θύματα που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στις 19 Μαΐου 1919 , o ποντιακός ελληνισμός πενθεί και θρηνεί την εξόντωση των  προγόνων τους. Αδίστακτα και απάνθρωπα. 

Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ έφτανε από την Κωνσταντινούπολη στο λιμάνι της Σαμψούντας και φώναζε "Σφάξτε τους Γιαούριδες, Αρπάξτε τις περιουσίες τους, σκοτώστε κάθε μη μουσουλμάνο "

Οι Τούρκοι κρεμούν όλους τους προεστούς. Από τους 80.000 κατοίκους της Σαμψούντας, μόνο 6000 σώθηκαν και διέφυγαν στην Ελλάδα. 

«Είναι αυτό το κερί της μνημοσύνης που καίει μέσα μας κι εμείς θέλουμε να φύγει με τον αέρα σε όλη την οικουμένη ό, τι – ξέρετε εκείνη την εποχή, από το 1913 μέχρι το 1923 διαπράχθηκαν εγκλήματα στον ελληνισμό που ανθούσε...» αναφέρει η Χριστίνα Τσαρτσίδου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Χιλιάδες γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι από τα παράλια του Ευξείνου Πόντου και την ενδοχώρα τραβούν έναν ατελείωτο Γολγοθά, σε μια διαρκή πορεία πολλών ημερών με εκτελέσεις, κτηνωδίες και βιασμούς γυναικών και κοριτσιών. 

Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό 27 και πλέον αιώνων καταστρέφονται . Ιδρύματα, σχολεία και εκκλησιές κλείνουν κι ερημώνονται …

«Το ότι σήμερα μιλάμε για την γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα κατόρθωμα. Γιατί κατορθώσαμε να διατηρήσουμε άσβεστη στη μνήμη μας, αυτή τη φρικτή γενοκτονία» αναφέρει ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού.

Σφαγές, δολοφονίες, εξάντληση από τις κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα και δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο, εν ψυχρώ δολοφονίες και εκτελέσεις, αποτελούν μόνο ένα κομμάτι της βαρβαρότητας που συνέθεσαν τη μεθοδολογία για την εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου και των ελληνικών κοινοτήτων από τα νοτιαναοτολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, μιας επί τρεις χιλιετίες ελληνικής εθνολογικά, γλωσσολογικά και πολιτισμικά περιοχής.

Πηγή: skai.gr