Έχει όντως εξαλειφθεί η λατινική γλώσσα; Οι ειδικοί απαντούν

Η λατινική γλώσσα συνηθιζόταν να ομιλείται σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αλλά καμία χώρα δεν την μιλά επίσημα τώρα, τουλάχιστον όχι στην κλασική της μορφή. Άραγε τα Λατινικά εξαφανίστηκαν όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει;

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον κόσμο, αλλά σταδιακά η κυριαρχία της Ρώμης στις αποικίες της μειώθηκε μέχρι που έχασε εντελώς τον έλεγχο. Παρ 'όλα αυτά, τα Λατινικά συνέχισαν να είναι η lingua franca (Η κοινή διάλεκτος που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία ατόμων με διαφορετικές μητρικές γλώσσες) σε ολόκληρη την Ευρώπη για εκατοντάδες χρόνια. Η απάντηση στο ερώτημα πότε πέθανε η Λατινική, η αρχαία γλώσσα της Ρώμης είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει ημερομηνία στα χρονικά της ιστορίας που να σηματοδοτεί το τέλος της Λατινικής ως ομιλούμενη γλώσσα, και ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι αυτό συμβαίνει  διότι στην πραγματικότητα δεν πέθανε ποτέ.

Στην πράξη, ίσως  μην χρησιμοποιεί κανείς τα Λατινικά σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, αυτό δεν ισοδυναμεί με το θάνατο των Λατινικών, δήλωσε ο Tim Pulju, ανώτερος λέκτορας γλωσσολογίας  στο Dartmouth College στο Νιού Χάμσαϊρ.

"Τα λατινικά δεν σταμάτησαν να ομιλούνται", δήλωσε ο Pulju στο Livescience . "Συνέχισαν να ομιλoύνται εγγενώς από ανθρώπους στην Ιταλία, τη Γαλατία, την Ισπανία και αλλού, αλλά όπως όλες οι ζωντανές γλώσσες, άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου.

Βασικά, οι τροποποιήσεις στη Λατινική γλώσσα ήταν ιδιαίτερες λόγω των πολλών διαφορετικών περιοχών της παλιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και με την πάροδο του χρόνου αυτές οι μεταβολές αυξήθηκαν για να δημιουργήσουν εντελώς νέες αλλά στενά συνδεδεμένες γλώσσες. "Αργότερα, έγιναν περαιτέρω αλλαγές κατά τη διάρκεια των αιώνων, έτσι ώστε τα λατινικά να εξελιχθούν σε μια ποικιλία γλωσσών που διαφέρουν μεταξύ τους, και επίσης διακριτές από τα κλασικά λατινικά", δήλωσε ο Pulju. Αυτές οι νέες γλώσσες είναι αυτές που τώρα αναφέρονται ως οι Λατινογενείς/Ρομανικές γλώσσες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα Γαλλικά, τα Ιταλικά, τα Πορτογαλικά, τα Ρουμανικά και τα Ισπανικά.

Τέτοιες γλωσσικές εξελίξεις συμβαίνουν με κάθε γλώσσα. Για παράδειγμα, στα αγγλικά. "Τα Αγγλικά ομιλούνται  στην Αγγλία για πάνω από μια χιλιετία, αλλά έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, όπως είναι προφανές- αν τα συγκρίνουμε τα σημερινά Αγγλικά κι εκείνα κατά την Ελισαβετιανή εποχή,  δήλωσε ο Pulju. "Τα αγγλικά της Ελισαβετιανής περιόδου, περίπου τέσσερις αιώνες πριν, είναι ακόμη περισσότερο κατανοητά από εμάς, αλλά τα αγγλικά του "Chaucer", που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, είναι πολύ λιγότερο. Και τα αγγλικά του" Beowulf "από το έτος 1000, είναι τόσο διαφορετικά από τα σύγχρονα αγγλικά και δεν είναι κατανοητά σήμερα. " Αλλά κανείς δεν θα έλεγε ότι τα Αγγλικά είναι μια νεκρή γλώσσα - απλά άλλαξε πολύ σταδιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η μόνη διαφορά μεταξύ Αγγλικών και Λατινικών είναι ότι τα παλιά Αγγλικά εξελίχθηκαν σε σύγχρονα Αγγλικά και μόνο, ενώ τα κλασικά Λατινικά διαφοροποιήθηκαν και δημιούργησαν πολλές διαφορετικές γλώσσες. Γι 'αυτό οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται, ίσως λανθασμένα, τα Λατινικά ως εξαφανισμένη γλώσσα.
Λοιπόν, πότε πέθαναν τα  Λατινικά; Δεν το έκαναν , απλά εξελίχθηκαν.
 

Πηγή: livescience
TAGS: Ιταλία