Κλείσιμο

Εθισμένος στο κάπνισμα ο γαλλικός κινηματογράφος – Ενόχληση του Ματιέ Κάσσοβιτς 

Το κάπνισμα προβάλλεται κατά μέσο όρο 2,6 λεπτά ανά ταινία - το ισοδύναμο των έξι διαφημίσεων, σύμφωνα με τη Γαλλική Λίγκα κατά του Καρκίνου. «Ο καπνός παραμένει σχεδόν πανταχού παρών στις γαλλικές ταινίες» αναφέρει η Λίγκα.

Υποστηρίζει ότι η έκθεση προσφέρει αίγλη στο κάπνισμα και ζητά νέα μέτρα για τη μείωσή του στις ταινίες. 

Μια δημοσκόπηση μεταξύ νεαρών Γάλλων που συνόδευσε την έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% θεώρησε ότι αυτές οι σκηνές ήταν μια προτροπή για κάπνισμα. 

Σχεδόν μισό αιώνα από τότε που αστέρια όπως η Ζαν Μορό και η Μπριζίτ Μπαρντό φωτίζονταν σαγηνευτικά κατά τη διάρκεια του γαλλικού νέου κύματος, περίπου το 90% από τις 150 γαλλικές ταινίες που εξετάστηκαν από τη γαλλική λίγκα από το 2015 έως το 2019 περιείχε ένα «γεγονός καπνίσματος».

Ενόχληση Κάσσοβιτς 

«Οι ταινίες δεν υπάρχουν για να είναι πρότυπα - είναι εκεί για να δείξουν τι είναι η κοινωνία», δήλωσε ενοχλημένος στο BBC ο Ματιέ Κάσσοβιτς βραβευμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός. 

«Έχουμε τσιγάρα στην πραγματική ζωή, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν και σε ταινίες» είπε, επισημαίνοντας ότι το κάπνισμα δεν εμφανίζεται πάντα υπό θετικό φως στις γαλλικές ταινίες. «Αφήστε τις ταινίες ήσυχες» δήλωσε ο Κάσσοβιτς. 
 

Πηγή: skai.gr