Διαβάζοντας Διονύσιο Σολωμό από τον λόφο του Στράνη στον Εθνικό Κήπο

Διαβάζοντας Διονύσιο Σολωμό από τον λόφο του Στράνη στον Εθνικό Κήπο

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και θεωρώντας ότι σε εποχές πολύπλευρης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, εορτασμοί εθνικών επετείων συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του συνανήκειν, της ταυτότητας του ανθρώπου γενικά και του Έλληνα  πολίτη ειδικότερα, ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου με την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τη στήριξη της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, σε συνεργασία με το Δήμο Ζακυνθίων, θα πραγματοποιήσει την παρακάτω δράση με τίτλο :

Διαβάζοντας Διονύσιο Σολωμό από τον λόφο του Στράνη στον Εθνικό Κήπο:

«Μάγεμα η φύσις κι όνειρο».   

Την 21η Μαΐου – ημέρα κατά την οποία, το 1864, ενώθηκε η Επτάνησος με την Ελλάδα – στη Ζάκυνθο, στον λόφο του Στράνη, όπου ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, σε 21 ελαιόδενδρα του περιβάλλοντος χώρου, θα κρεμαστούν κάρτες με στίχους του εθνικού μας ποιητή και σχετικά αποσπάσματα δοκιμίων. Κάτω από τα δέντρα θα μπορεί ο αναγνώστης να μελετά, στο φυσικό χώρο της έμπνευσης του ποιητή, το ποιητικό του έργο. Στίχοι του ποιητή θα απαγγελθούν από καλλιτέχνες. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τους ήχους μαντολίνου που θα παίζουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου. 


Στο χώρο που περιβάλλει την προτομή του Διονυσίου Σολωμού στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας (μοναδική αναπαράσταση σε γλυπτό του ποιητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα) και το παρακείμενο περιστύλιο με παγκάκια, ένας τόπος που αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για να εκτεθούν αποσπάσματα από το έργο του Σολωμού σε ανάλογη μορφή με αυτή στο λόφο του Στράνη, την Τετάρτη 19/5 θα γίνει αντίστοιχου ύφους εκδήλωση με ομιλητές τους Κώστα Βαρώτσο, γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεράσιμο Ζώρα, καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Κεντρωτή, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Γιοβάνα Λόξα ομαδική αναλύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια, πρόεδρο του ομίλου για την UNESCO νομού Ζακύνθου. 
Η θεματική των ομιλητών θα διαπραγματευτεί τη δημιουργική διαδικασία, γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του Σολωμού, τα ποιήματά του στην ιταλική γλώσσα, καθώς και ψυχαναλυτικές αναγνώσεις στο έργο του ποιητή. Ο διεθνώς καταξιωμένος μαντολινίστας Δημήτρης Μαρίνος θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση. 

Πηγή: skai.gr