Aρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας στο Υπουργείο Πολιτισμού

Αρχαίο άγαλμα του 5ου Π.Χ. αιώνα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας, παραδόθηκε σήμερα (Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021), από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μνημείο παρέδωσε, σε ειδική εκδήλωση, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Βασιλική Παπαγεωργίου.

«Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής παραδίδει σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια αρχαιότητα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αξίας, που εντοπίστηκε στο πλαίσιο οργανωμένης και πολύμηνης αστυνομικής επιχείρησης» τόνισε ο κ.Τζεφέρης, ενώ επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από την Υπηρεσία σας, πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, ύψους περίπου τριάντα επτά εκατοστών. Ο εντοπισμός του αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της ουσιώδους, διαχρονικής και άριστης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών».

Στη συνέχεια, ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών κ. Δημήτριος Σούρλας περιέγραψε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά στοιχεία του αρχαίου αγάλματος.

Σημειώνεται ότι, για την υπόθεση συνελήφθη προχθές (Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021) σε περιοχή της Κορινθίας, ημεδαπός, ο οποίος κατείχε το αρχαίο κινητό μνημείο και αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές, με σκοπό να το πουλήσει έναντι του χρηματικού ποσού των 100.000 ευρώ.

Σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες της κατασχεθείσας αρχαιότητας, συνεχίζεται.

Πηγή: skai.gr