Ζητούνται πληροφορίες

Προειδοποιητικές επιστολές σε στελέχη της που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των μαύρων ταμείων (και δεν έχουν καταθέσει στο πλαίσιο του προγράμματος αμνήστευσης),  απέστειλε η Siemens ζητώντας τους να αποκαλύψουν στις αρχές ό,τι στοιχεία διαθέτουν για υποθέσεις δωροδοκιών.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο όμιλος προειδοποιεί με κατάθεση αγωγών και διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τα στελέχη εκείνα που εμπλέκονται, αλλά αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές.

Σύμφωνα με την Ζιντντόιτσε Τσάιτουνγκ του Μονάχου, το εποπτικό συμβούλιο θα καταθέσει αγωγές σε βάρος πρώην αλλά και σημερινών μελών του Δ.Σ. σε περίπτωση που αποδειχθούν παραλείψεις και παράνομες ενέργειες στην υπόθεση των μαύρων ταμείων.

Ο όμιλος αναμένει να έχει πλήρη εικόνα των ευθυνών στελεχών του ΔΣ και τοπ μάνατζερ μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ήδη η εισαγγελία διεξάγει έρευνες εναντίον δύο πρώην μελών του ΔΣ: Του Χάιριχ φον Πίρερ, που αργότερα έγινε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και του Κλάους Κλέινφελντ. Και οι δύο ισχυρίζονται ότι δε γνώριζαν τίποτε.

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση δεκατεσσάρων μηνών οι ελληνικές δικαστικές αρχές αναμένεται να ζητήσουν το άνοιγμα των λογαριασμών τριών στελεχών της Siemens Ελλάς.

Πρόκειται για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον πρώην διευθυντή Τηλεπικοινωνιών Πρόδρομο Μαυρίδη και τον Διονύση Δενδρινό που είχε την ευθύνη του συστήματος των Τηλεπικοινωνιών στο έργο της Ολυμπιακής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η εισαγγελία του Μονάχου είχε εντοπίσει ήδη από το Δεκέμβριο του 2006 στοιχεία για κίνηση μαύρου χρήματος προς την Ελλάδα, σε έργα που αφορούσαν στην ολυμπιακή ασφάλεια.

Στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής που αφορά την υπόθεση Siemens.

Η συζήτηση γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι η εικόνα που έχουμε από την περίπτωση της Siemens σημαίνει ότι έχουμε κατασπατάληση δημοσίων πόρων σε πολύ μεγάλη κλίμακα, οι οποίοι δεν οδηγούνται σε επενδυτικές ανανεώσεις και επεκτάσεις, αλλά οδηγούνται στις τσέπες πολιτικών και άλλων ημετέρων.

Παράλληλα, ζήτησε και πολιτικές εξηγήσεις για το ήδη ορατό κομμάτι του παγόβουνου, όπως είπε, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ

Ειδικότερα, ο κ. Αλαβάνος ζητά εξηγήσεις που έχουν σχέση με το γιατί συμφωνείται μια προγραμματική συμφωνία με μια ιδιωτική επιχείρηση, παρά τις υποχρεώσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για διεθνή διαγωνισμό, εξηγήσεις γιατί για το C4I επιλέγεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως φορέας, όπου δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος του δημοσίου και όχι τα αρμόδια υπουργεία που θα υπήρχαν.

Η υπόθεση της Siemens βρίσκεται στην δικαιοσύνη η οποία θα δώσει και τη λύση, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης τη Δευτέρα τονίζοντας ότι όσοι έφταιξαν θα πληρώσουν.
Πηγή: skai.gr