Ζέρβας: Οι εμβολιασμοί αποτελούν ζήτημα ηθικής τάξης

«Η τήρηση των κανόνων και η ισότητα στην πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που λέγεται εμβόλιο αποτελεί ζήτημα αρχής, ζήτημα ηθικής τάξης. Οι εμβολιασμοί είναι ένα ζήτημα πολύ υψηλού συμβολισμού για την κοινωνία μας». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αναφερόμενος στο ζήτημα των προηγούμενων ημερών που οδήγησε σε αποπομπή του πρώην προέδρου δημοτικού συμβουλίου, Δρόσου Τσαβλή και της πρώην αντιδημάρχου Παιδείας, Δήμητρας Ακριτίδου, από το σχήμα διοίκησης.

Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως «η κοινωνική διανομή ενός νέου φαρμάκου, ενός εμβολίου, απαιτεί αρχές ισότητας και δικαιοσύνης. Οι πολύ αυστηρές ρυθμίσεις διασφαλίζουν αυτό ακριβώς. Και είναι ένα ζήτημα πέρα και πάνω από προσωπικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις, από την πρόσβαση που μπορεί να έχει καθένας μας οπουδήποτε» και υποστήριξε πως ως άνθρωπος στεναχωρέθηκε για την εξέλιξη όμως «εδώ είμαστε για να παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις». Υπογράμμισε, δε, πως αν προέκυπταν και σήμερα παρόμοια περιστατικά θα «αντιδρούσα ως δήμαρχος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και είμαι σίγουρος, κυρίες και κύριοι επικεφαλής, ότι το ίδιο ακριβώς θα πράττατε κι εσείς, αν ήσασταν στη θέση μου».

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση τόσο του κ. Τσαβλή όσο και της κ. Ακριτίδου στη διάρκεια των ανακοινώσεων τους με αφορμή την υπόθεση των εμβολιασμών.

«Είστε δυστυχώς αμετανόητος και επικίνδυνος κ. Ζέρβα. Επαναλαμβάνετε την ίδια άποψη και σήμερα», είπε ο κ. Τσαβλής απευθυνόμενος στον δήμαρχο με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς. «Με διασύρατε, με ρίξατε στον κανιβαλισμό των ΜΜΕ και στην κρίση των πάντων, σχετικών και ασχέτων, χωρίς να προλάβω να αρθρώσω λέξη. Πολύ αυστηρός εισαγγελέας είστε. Αυτή η μύγα που δεν σηκώνετε στο σπαθί σας είναι πολύ περίεργη». Ο κ.Τσαβλής συνέχισε λέγοντας προς τον κ.Ζέρβα «εάν είχαμε σαν εσάς άλλους 10 δημάρχους στη χώρα, που με τόση ευκολία θα πετούσαν τα εμβόλια για να μην πληγεί η εικόνα τους και τσαλακωθεί το πολιτικό τους μέλλον, δεν θα μας έμενε κανένα εμβόλιο». «Δεν διέπραξα τίποτα παράνομο και τίποτα ανήθικο. Εκανα απλώς το καθήκον μου», είπε ο πνευμονολόγος και συμπλήρωσε πως δεν παρακάμφθηκε η σειρά κανενός και δεν εκλάπη κανενός το εμβόλιο.

Η κ. Ακριτίδου από την πλευρά της κάλεσε τον δήμαρχο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα περί «ηθικής τάξης» που αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση της αποπομπής της, ειδάλλως επιφυλάχθηκε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Δεν θεωρώ ότι έκανα τίποτα παράνομο ή παράτυπο ή μη ηθικό. Δεν δέχτηκε καμία εξήγηση από μένα ο δήμαρχος», είπε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος. Η κ. Ακριτίδου υποστήριξε ακόμη πως η αποπομπή της ήταν «οργανωμένη» και συμπλήρωσε απευθυνόμενη προς τον κ. Ζέρβα πως «οι πολίτες δεν είναι σανοφάγοι. Κρινόμαστε όλοι, μερικές φορές θέλει λίγο χρόνο να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Τέλος, στην καταγγελία πως και άλλοι αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης εμβολιάστηκαν εκτός σειράς προχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός. «Εάν το ξέρει ο δήμαρχος, μήπως έχει και ο ίδιος ευθύνη;» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ