Κλείσιμο

Υποχώρηση κυβέρνησης για τη δασική έκταση στον Καρέα

Σε υποχώρηση εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος στην Εκκλησία να κατασκευάσει συνοδικό κτίριο 67 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε δασική έκταση στον Καρέα.
Η Βάσω Παπανδρέου απέσυρε προσωρινά, όπως είπε η ίδια, την επίμαχη τροπολογία, και θα την επανακαταθέσει σε επόμενο νομοσχέδιο, προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς και οι κάτοικοι, διότι, όπως παραδέχθηκε, δεν είχαν ενημερωθεί ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την εκκλησία.
Ο γενικός διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Εκκλησίας, Κωνσταντίνος Πυλαρινός, δήλωσε νωρίτερα πικρία από τις αντιδράσεις, και ισχυρίσθηκε στον ΣΚΑΙ ότι ο χώρος που πρόκειται να οικοδομηθεί είναι στο σκοπευτήριο του Καρέα και στο χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων, όπου δεν υπάρχει-όπως είπε- ούτε θάμνος.
«Τα κτίσματα δεν πρόκειται να προσβάλλουν το φυσικό περιβάλλον ή να αλλοιώσουν το τοπίο διότι θα ανεγερθούν σε χώρους όπου λειτουργεί το σκοπευτήριο Βύρωνα και σταθμεύουν τα απορριμματοφόρα του δήμου, δηλαδή σε εκτάσεις χωρίς βλάστηση», υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Την ίδια ώρα, καταπέλτης για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα αυθαίρετα είναι η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που επιτρέπουν τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας επιχειρείται να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα, μέσω αναγνώρισης τετελεσμένων καταστάσεων». Παραπέμπει δε στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας αντίστοιχες ρυθμίσεις στο παρελθόν κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Οριακής συνταγματικότητας κρίνει επίσης το Επιστημονικό Συμβούλιο διατάξεις αλλού άρθρου, με το οποίο επιχειρείται να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.
Πηγή: skai.gr