Η Τουρκία υποχωρεί για να πάρει τα F16 - Ο Μπλίνκεν πέτυχε τον στόχο του

Η Άγκυρα αλλάζει την στάση της και επιστρέφει στις διαβουλεύσεις με την Σουηδία και την Φινλανδία

Την υποχώρηση της Άγκυρας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πέτυχε στο ταξίδι του στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με αντάλλαγμα την απόκτηση από την Τουρκία των F-16.

Έτσι, η Άγκυρα αλλάζει την στάση της και επιστρέφει στις διαβουλεύσεις με την Σουηδία και την Φινλανδία.

Μετά την συνάντησή του με τον Μπλίνκεν ο ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ» προσεχώς, μεταβάλλοντας την αδιάλλακτη στάση της.

Όπως σχολιάζει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η ανακοίνωση του Τσαβούσογλου δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημαίνει μόνο ότι επιστρέφει στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ μεχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν αρντητική και ζητούσε από την Στοκχόλμη να κάνει περισσότερα βήματα στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Κι αυτό μετά την στάση του Μπλίνκεν που μετέφερε το μήνυμα της Ουλάσινγκτον ότι «για να δούμε αν θα περάσει το αίτημα για τα F16, πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την Σουηδία»

Διάλογος υπό όρους μετά τις εκλογές

Ο καταστροφικός σεισμός έφερε Αθήνα και Άγκυρα πιο κοντά και έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις περί έναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, η Άγκυρα μιλά για διάλογο πάνω σε όλα τα ζητήματα με μαξιμαλιστικές θέσεις.

Από την πλευρά της, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι συζητά μόνο για υπαρκτές διαφορές, όπως η υφαλοκρηπίδα.

Ο πιθανός διάλογος Αθήνας και Άγκυρας πάει για μετά τις εκλογές, όπως επισήμανε χθες από την Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκια θέλει να βάλει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.

Από την πλευρά της η Ελλάδα δεν συζητά θέματα που δεν διαπραγματεύεται, ζητήματα κυριαρχίας, όπως φέρεται να μετέφερε στον Άντονι Μπλίνεκν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να πέσουν οι τόνοι μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλητικές τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έθεταν θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών επειδή είναι στρατιωτικοποιημένα

κωστιδης

κωστιδης

χάρτης

χάρτης

Πηγή: skai.gr