ΥΠΟΙΚ για Προϋπολογισμό: Τα δύο σενάρια για την περικοπή ή μη των συντάξεων

To προσχέδιο Προϋπολογισμού αναλυτικά 

Και με τα δυο σενάρια, για την περικοπή ή μη των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, παρότι το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην «υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων», όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Eφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 έκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η μείωση των εισφορών για νέους εργαζόμενους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά. 

Για το καλό σενάριο, το υπουργείο επικαλείται «ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας» που επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.



«Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Το υπουργείο επιμένει ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».



«Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως» αναφέρει η πλατεία Συντάγματος.
Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:

• Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
• Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Από τη μεριά μας έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων», είχε δηλώσει το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πηγή: skai.gr