Υπηκοότητα στους ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο

Τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο που διαθέτουν κάρτα ομογενούς, αποφάσισε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισήγηση των υπουργών Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις, ώστε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας να μην έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών από τη Βόρειο Ηπειρο.
Ύστερα από τις συζητήσεις που έγιναν και τη συνταγματική ρύθμιση που επήλθε στην Αλβανία και με βάση τα μέσα που έχουμε ως χώρα, μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάρτα ομογενούς, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Η διαδικασία θα ξεκινήσει είπε ο κ. Παυλόπουλος άμεσα και ανάλογα με το χρόνο απόκτησης της κάρτας ομογενούς.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι πρόκειται για πάγιο αίτημα των ομογενών, στο οποίο ανταποκρίνεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη πως στο αλβανικό Σύνταγμα κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Αλβανία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ. Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «πολύ σατανική» την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση αυτή μπορεί να συσχετίζεται με εκλογικούς λόγους.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και συζήτησαν εφ` όλης της ύλης.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr