Κλείσιμο

Υπερψηφίστηκε το πόρισμα για τις υποκλοπές

Στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα προωθείται το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές, το οποίο έγινε δεκτό από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Στο πόρισμα θα υπάρχει προσθήκη - μετά από πρόταση του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Μ. Έβερτ - ρητής αναφοράς ως προς την προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων και της εθνικής ασφάλειας.
Η συνεδρίαση της επιτροπής σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επέμειναν στη συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης. Για «μικροκομματικό εμπόριο» επέκρινε τους αποχωρούντες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας, σημειώνοντας ότι «αυτό που επιδιώκουν, κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι να υπάρχει το θέμα των υποκλοπών διαρκώς στη δημοσιότητα και να το εμπορεύονται κυριολεκτικώς δια να βλάψουν την κυβέρνηση».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, Ευ. Βενιζέλος και Μ. Παπαϊωάννου είχαν ζητήσει την απόσυρση του πορίσματος, τον προσδιορισμό ημερομηνιών για την ακρόαση της ΑΔΑΕ, αλλά και του αδερφού του Κ. Τσαλικίδη και του πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και τη συζήτηση «της ανάγκης και της σκοπιμότητας του μετασχηματισμού της διαρκούς επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική Επιτροπή».
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από την επιτροπή να προτείνει η ίδια το μετασχηματισμό της σε εξεταστική επιτροπή, και ότι δεν θα θέσει το θέμα στην ολομέλεια: «Δεν θα πάμε σε μια εφάπαξ συζήτηση στην ολομέλεια να βάλουμε ταφόπλακα σε μια έρευνα που η Βουλή είναι υποχρεωμένη να κάνει».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είπε ότι δεν συναινεί σε ένα πόρισμα για μια υπόθεση σε βάρος του πρωθυπουργού, το οποίο δεν μπορεί να εντοπίσει πολιτικές ευθύνες και κίνητρα. Η επιτροπή μας πρέπει είτε να συνεχίσει το έργο της, είτε να μετατραπεί σε εξεταστική, δήλωσε η κ. Κανέλλη.
Επιεικώς απαράδεκτο χαρακτήρισε το πόρισμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης εκτιμώντας ότι αυτό «διαμορφώνει τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία θέλει να κλείσει το θέμα».
Το δικαίωμα ορισμού εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές επαφίεται στην ολομέλεια της Βουλής παρατήρησε ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου εξέφρασε τη θλίψη του για τη στάση της αντιπολίτευσης η οποία «αποχώρησε πραξικοπηματικά με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων». Ο βουλευτής Ρεθύμνου Ι. Κεφαλογιάννης είπε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έφυγαν χωρίς να ακούσουν όλες τις απόψεις.
Ο κ. Μαγγίνας υπογράμμισε ότι το θέμα των υποκλοπών δεν μπορεί να το φέρει εις πέρας μία επιτροπή από βουλευτές μη ειδικούς, μη γνώστες. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει πεπερασμένες και δεδομένες αρμοδιότητες. Το όλο θέμα θα το φέρει σε πέρας η Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει και τίποτε να φοβηθεί. Θέλει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας».
Τέλος, ο βουλευτής Λάρισας Χρ. Ζώης εξέφρασε τη συμφωνία του με το πόρισμα, ιδιαίτερα μετά την προσθήκη Έβερτ, και αναρωτήθηκε γιατί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσαν ένα δικό τους πληρέστερο πόρισμα, με περισσότερα στοιχεία και με πιο αξιόπιστα συμπεράσματα. «Μήπως δεν το έπραξαν επειδή δεν είναι δυνατό να υπάρξει άλλο πόρισμα», είπε ο κ. Ζώης εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η υπόθεση μπορεί να εξιχνιαστεί.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr