Χτύπημα στο Πατριαρχείο για τον αγωγό;

O αγωγός φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ ο οποίος τροφοδοτεί την ΕΕ παρακάμπτοντας την Τουρκία πιθανολογείται ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να μην χρησιμοποιείται ο όρος Οικουμενικό είναι μια έκφραση δυσαρέσκειας, καθώς μετά τη συμφωνία Καραμανλή Πούτιν για το νέο αγωγό, η Τουρκία παρακάμπτεται και άρα υποβαθμίζεται ο ρόλος της στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, από την Αρμενία, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, επισημαίνοντας την ανάγκη σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών.

Υπενθυμίζεται ότι ανώτερο τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Οικουμενικό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εφετείου το να απονέμονται ειδικά προνόμια σε μειονοτικές ομάδες αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Η υπόθεση αφορούσε διαφορά ανάμεσα στο Φανάρι και ένα Βούλγαρο ορθόδοξο ιερέα που αποσχηματίσθηκε.

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον ιστορικό του τίτλο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν έναντι των απαιτήσεων οποιασδήποτε αρχής, η οποία δεν εννοεί την σοβαρότητα των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι θεμελιωμένη στις Διεθνείς Συνθήκες, στους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδοξίας, στην ιστορία και στην εκκλησιαστική παράδοση.

Στήριξη. Τη στήριξή του στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Όπως είπε ο κ. Χριστόδουλος σε συνεργάτες του μακροχρόνιοι θεσμοί θρησκειών, θεμελιωμένοι στην ιστορία και την παράδοση, δεν μπορεί να αμφισβητούνται, λόγω πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων.

Τη στήριξη του στον Πατριάρχη, εκφράζει σε γραπτή του δήλωση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη δήλωση επαναλαμβάνεται δυο φορές ο όρος Οικουμενικός, χωρίς να γίνεται αναφορά στην απόφαση του τούρκικου δικαστηρίου.
Πηγή: Ράνια Στάμου